Dagens PS

Spola tillbaka 2400 år – här är en antik toalett

toaletten
Den här toaletten är 2200 till 2400 år gammal – och har spolfunktion (Foto: China Academy of Social Sciences/Facebook/Skärmbild).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 20 feb. 2023Publicerad: 20 feb. 2023

Arkeologer i Kina har upptäckt en toalett med spolfunktion som är mellan 2 200 och 2 400 år gammal. Nu ska platsen runtomkring toaletten analyseras för att skapa en förståelse för människors dieter och matvanor förr i tiden. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den spoltoalett som arkeologer i Kina nyligen grävde fram är, enligt Kinas statliga nyhetsbyrå , sannolikt en av de äldsta som någonsin upptäckts. Det rapporterar Insider.

Toaletten, som är mellan 2200 och 2400 år gammal, konstruerades någon gång mellan den krigiska perioden De stridande staterna och Han-dynastin.

Fyndet är särskilt spännande, eftersom man tidigare trott att spoltoaletten var en nymodighet som uppfanns först i England under den viktorianska eran.

MISSA INTE: Dronten kan få nytt liv – men det finns problem

“Började skratta”

Toaletten upptäckes när forskarna från arkeologiska institutet vid China Academy of Social Sciences skulle göra en utgrävning vid två stora byggnader i ruinerna av palatset i staden Yueyang.

Gissa om de fick sig en överraskning?

“Först var alla förvånade, sedan brast vi ut i skratt”, säger en person ur teamet, enligt Insider.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Väldigt avancerad

Toaletten har ett avancerat avloppssystem som påminner om det vi använder idag.

Det var i somras som en toalettskål, trasiga delar och ett rör, som ledde till en utomhusgrop, upptäcktes. Toaletten anses vara ett “lyxobjekt” som sannolikt bara användes av högt uppsatta personer som bodde i palatset som hittades Yueyang.

Enligt Liu Rui, som tillhör utgrävningsteamet, var det tjänarna som tvingades hälla vatten i toalettskålen varje gång den användes. Han menar att toaletten är unik i sitt slag.

“Det är första gången som en spoltoalett grävs fram i Kina”, säger han.

Nu ska den omgivande jorden runt toaletten analyseras. Förhoppningen är att den ska ge information om vad människor åt förr i tiden och hur deras matvanor såg ut.

Läs även: Farliga svampinfektioner – inte bara fiktion i tv-serie

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS