Dagens PS

Späckhuggare hjälper oss förstå klimakteriet

En ny studie bland de fem sorters tandvalar, bland annat späckhuggare, som liksom människan, slutar vara reproduktiva när de blir äldre, hjälper forskare förstå klimakteriet
En ny studie bland de fem sorters tandvalar, bland annat späckhuggare, som liksom människan, slutar vara reproduktiva när de blir äldre, hjälper forskare förstå klimakteriet. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 mars 2024Publicerad: 14 mars 2024

Av de över 6 000 däggdjursarter som lever i dag är det är bara vi människor och fem sorters tandvalar som genomgår det alla kvinnor upplever i 50-årsåldern.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Människor, späckhuggare, delfinarten falsk späckhuggare, vitvalar, narvalar och kortfenade grindvalar är de enda däggdjur som vi vet har ett klimakterium, det skriver Reuters.

Lever längre

Nu har forskare undersökt klimakteriet hos de fem tandvalarna och deras fynd kan hjälpa till att förklara varför fenomenet utvecklades.

Forskarna jämförde livslängden för 32 arter av tandvalar och fann att bland de fem arter som har ett klimakterium, levde honorna cirka 40 år längre än honorna hos de arter av liknande storlek där honorna går igenom ett klimakterium.

“Det här resultatet ger en unik inblick i hur klimakteriet har utvecklats. Valarter med ett klimakterium har en liknande fortplantningsperiod som arter utan klimakterium. Det är livet efter reproduktionen som skiljer sig”, säger Samuel Ellis till Reuters.

Han är lektor i djurbeteende vid universitetet från Exeter i England och huvudförfattare till den nya studien som publicerades i går, onsdag.

ANNONS

Senaste nytt

Hjälper familjen

Om de valarter som går igenom ett klimakterium säger han att evolutionen har valt en längre livslängd för honorna så att mödrar och mormödrar kan fortsätta att ge stöd till sin familj långt efter fortplantningen.

ANNONS

“Vi ser precis samma mönster i mänskliga samhällen där kvinnor har en liknande reproduktionsperiod som våra närmaste primatsläktingar men har en mycket längre total livslängd”, säger han till Reuters.

Klimakteriet möjliggör för honorna att leva längre och hjälpa sina barn och barnbarn när de får barn utan att samtidigt konkurrera om reproduktionen med sina avkommor.

“När mödrar och döttrar i samma grupp försöker fortplanta sig samtidigt finns det risk för konflikter om resurser eftersom de båda vill prioritera resurser till sin egen avkomma. Detta skulle förvärras om honor reproducerade sig under en längre tid. Genom att sluta fortplanta sig minimerar honor denna konflikt”, säger Darren Croft till Reuters.

Han är beteendeekolog vid University of Exeter, verkställande direktör för Center for Whale Research i USA:s delstat Washington och studiens medförfattare.

Bättre med en mormor

Enligt studier av späckhuggare i Stilla havet slutar honorna fortplanta sig i 40-årsåldern, men de lever ofta fortfarande när de är 60, och ibland till och med 80.

Vanligtvis dör späckhuggare dock innan de blir 40.

Studier har visat att äldre späckhuggarhonor ofta hjälper sina döttrar och barnbarn genom att ge mat, skydd och förmedla sin kunskap.

ANNONS

Samuel Ellis berättar att de funnit att späckhuggarhonor med en levande, icke längre reproduktiv, mormor, har bättre överlevnad än de som inte har det.

Han berättar att annan forskning pekar på att under år när resurserna är knappa leder äldre späckhuggarhonor sin grupp vilket tyder på att deras ekologiska kunskap möjliggör för dem att leda sin familj eller grupp till resurser.

Äldre späckhuggarhonor delar också fisk de fångat med sin familj, något yngre späckhuggarhonor sällan gör och späckhuggarhanar aldrig gör.

Enligt forskarna utvecklades klimakteriet hos dessa valdjur och hos människan oberoende av varandra.

Den nya forskningen visar att klimakteriet har utvecklats genom att honor förlängt sin livslängd men inte sin reproduktionsperiod, nyckeln till det är möjligheten att sent i livet hjälpa närstående.

Läs mer: Menopaus ändrar hjärnan: Så kan du förbereda dig Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS