Dagens PS

Menopaus ändrar hjärnan: Så kan du förbereda dig

Menopaus ändrar hjärnan: Så kan du förbereda dig
Runt hälften av jordens befolkning kommer att uppleva klimakteriet, och ändå är det ett relativt obehärskat ämne. Foto: Pixabay/Silvia
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 08 okt. 2023Publicerad: 08 okt. 2023

Menopaus är den del av klimakteriet när kvinnans menstruation upphör. Både före och efter den punkten händer saker i kropp och knopp som kan påverka alla livets delar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Menopaus markerar slutet på kvinnans reproduktiva tid, men är bara en del i klimakteriet.

Det som kallas “övergångsåldern” kan ge symtom under många år för den enskilda kvinnan, både före och efter menopausen.

Tio års symtom

Värmevallningar, humörsvängningar, sömnproblem, dimmig hjärna, – symtomlistan kan göras lång, och det handlar om en tidsperiod på fem till tio år både före och efter den tidpunkt menstruationerna upphör.

Runt hälften av jordens befolkning kommer att uppleva klimakterium och menopaus, men trots det är det ett inte särskilt beforskat ämne.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Eftersatt område

“Det faktum att östrogen påverkar hjärnan upptäcktes så sent som 1996”, säger Lisa Mosconi, docent i neurovetenskap vid Weill Cornell Medicine, New York enligt CNN.

“För att sätta det i sammanhang landade människan på månen 30 år tidigare.”

Lisa Mosconi och hennes kollegor har studerat bilder av mer än 160 kvinnor i åldersspannet 40-65 år.

Hjärnan förändras

En del av kvinnorna hade fortfarande regelbunden menstruation (premenopaus), andra hade inte haft mens på mer än ett år (perimenopaus och postmenopaus).

Upptäckterna var revolutionerande – och uppseendeväckande. Kvinnornas hjärnor förändrades.

ANNONS

En del områden krympte, andra växte, och kopplingarna förändrades (studien publicerades i Nature Scientific Reports 2021).

Olika syn på livsfaserna

Enligt Mosconi har kvinnan tre faser i livet där hjärnan – och kroppen – förändras: pubertet, graviditet och klimakterium.

“De här tre faserna ses väldigt olika kulturellt och i samhället, men från ett neurologiskt perspektiv, från ett hjärnperspektiv, har de mycket gemensamt”, säger Lisa Mosconi enligt CNN.

Menopaus kopplar om hjärnan

När de kopplingar som länkar hjärnan till kvinnans reproduktionsorgan inte längre behövs kopplas de så att säga ur.

ANNONS

Så hur kan man då underlätta för sig under den här sista stora förändringen som kvinna?

1. Skippa rökningen!

Mosconi kallar rökning (och här inkluderas passiv rökning) “ett väldigt selektivt gift för äggstockarna”, och säger att rökande kvinnor hamnar i klimakteriet tidigare än icke-rökare.

2. Rör på dig!

Fysisk aktivitet är bra för både hormonell hälsa och hjärnhälsa, och den bästa effekten kommer från aerobisk träning. Snabba promenader kan hjälpa till att minska antalet värmevallningar, och också lindra intensiteten hos dem, och hjälpa den kognitiva funktionen, minska hjärndimma och minnesproblem.

3. Tänk på maten!

“En balanserad, hälsosam diet, med mycket frukt, grönsaker och mat som innehåller antioxidanter”, säger Lisa Mosconi. “Du kan aldrig äta nog mycket grönsaker, så ät mer växtbaserat.”

4. Prioritera sömnen!

Sömnhygien är a och o för hormonell hälsa. Att få ordentlig vila och återhämtning är grundläggande för inte bara kroppen, utan hjärnan också.

5. Prata med en doktor om HRT

HRT-behandling (hormon replacement therapy) är omtvistat, men studier visar att det för vissa kvinnor vid vissa tidpunkter kan hjälpa till att lindra symtomen i klimakteriet.

Vill du läsa mer om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Studie associerar hormonbehandling med demens (Dagens PS)

Läs även: Lider du av vallningar? Nytt läkemedel kan hjälpa (Dagens PS)

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS