Dagens PS

Socker är skadligt för vår immunhälsa – särskilt under covid

"Ingen ingrediens är mer skadlig för din immunhälsa än socker, särskilt under covid"
"Ingen ingrediens är mer skadlig för din immunhälsa än socker, särskilt under covid", skriver immunologen Heather Moday. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 jan. 2022Publicerad: 17 jan. 2022

Socker är det skadligaste vi kan äta för vår immunhälsa, särskilt när vi har covid, det skriver allergologen och immunologen Heather Moday.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I början av pandemin blev det tydligt att de flesta som hamnade i respirator hade underliggande tillstånd som diabetes och fetma. På kort sikt kan covid-19-viruset, Sars-Cov-2, försämra blodsockerkontrollen genom att det binder till receptorer på bukspottkörtelns insulinproducernade betaceller. Det har man sett i studier.

Att ha diabetes är att befinna sig i ett låggradigt inflammatoriskt tillstånd som gör kroppens immunsystem långsammare, skriver allergologen och immunologen dr. Heather Moday i CNBC.

För vårt immunsystem spelar det stor roll vad vi äter, och ingenting vi äter är så skadligt för vår immunhälsa som socker, särskilt när vi drabbats av covid. Ett av de mest effektiva sätten att förbättra vårt immunsystem är att äta mindre socker, skriver hon vidare.

För mycket socker

Högt blodsocker orsakas av flera saker, den vanligaste är att vi äter för mycket socker. Det startar en ond cykel av insulinresistens och fetma som ger inflammatoriska cytokiner, skadar blodkärl och aktiverar immunsystemet. Det här distraherar immunsystemet och möjliggör för farliga virus eller bakterier att ta sig förbi kroppens försvar.

Att sluta äta för mycket socker kan både avsluta och vända den här processen. Tänk på att socker finns i många livsmedel, inte bara i sötsaker. Det finns i flingor, bröd, pasta, ris, frukter och juice. Kolla hur mycket socker som är tillsatt i innehållsförteckningen på det du har i ditt skafferi, skriver Heather Moday i CNBC.

Ät mindre av det socker som är uppenbart, som godis, kakor samt sött kaffe och ät i stället sådant som mörk choklad, bär och annat med låg sockerhalt. Du kan så klart njuta av en söt efterrätt ibland, men det är viktigt att ha en stabil blodsockernivå, skriver hon vidare.

Ät fiber, protein och nyttigt fett

ANNONS

Fiber är bra, det håller vårt matsmältningsorgan i form och saktar även ned upptaget av socker så att vi slipper sockertoppar. Hellre än att räkna kalorier, kolla efter näringsinnehållet i det du äter, ät sådant som innehåller protein och nyttigt fett.

Man måste inte äta kost med lågt innehåll av kolhydrater, men det är viktigt att äta bra kolhydrater. Att äta kolhydrater i form av grönsaker, frukt, nötter, fröer och bönor, alltså livsmedel som innehåller mineraler och vitaminer är bra, skriver Heather Moday i CNBC.

Läs mer: Svenskarna äter mest processad mat i Europa

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS