Dagens PS

"Skräpprotein" påverkar vårt åldrande

En cell. Våra celler förlitar sig på cellernas proteinmaskiner, ribosomer, forskare har funnit att nukleolär stress gör att cellernas förmåga att producera nya proteiner minskar, något som kan påverka vårt åldrande.
En cell. Våra celler förlitar sig på cellernas proteinmaskiner, ribosomer, forskare har funnit att nukleolär stress gör att cellernas förmåga att producera nya proteiner minskar, något som kan påverka vårt åldrande. (Bild: Wikimedia Commons CC0)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 25 mars 2024Publicerad: 25 mars 2024

Forskare har bevisat att stress inuti celler spelar en roll i däggdjurs åldrande. Det innebär att de har nått en ny gräns inom forskningen om åldrande och livslängd.

ANNONS
ANNONS

Upptäckten av ”skräpprotein” öppnar en ny dörr för forskningen om vårt åldrande, det skriver Newsweek.

Ribosmoner

Våra celler är som små molekylära fabriker, som arbetar för att utföra alla viktiga processer som våra kroppar behöver för att överleva. 

Precis som fabriker slits dock våra cellers maskineri ut med tiden, vilket är det som får dem att åldras.

Våra celler förlitar sig på molekylära maskiner kallade ribosomer, som översätter informationen i vårt DNA till biologiska byggstenar, proteiner.

Ribosomerna är sammansatta i en struktur kallad nucleolus, och som finns inuti cellens kärna och det är stress i den här kärnan som verkar bidra till cellulärt åldrande.

ANNONS

Senaste nytt

Orsak till ALS

I en ny studie har forskare från det nationella spanska cancerforskningscentret, CNIO, undersökt hur den här nukleolära stressen kan påverka resten av cellen.

ANNONS

Forskarna har specifikt undersökt den nukleolära stressen i samband med den neurodegenerativa sjukdomen Amyotrofisk lateralskleros, ALS.

ALS uppstår när de nervceller som ansvarar för vår kropps rörelse, så kallade motorneuroner, börjar dö.

Forskare har länge varit ovetande om orsaken till ALS, men den här nya studien visar på en möjlig förklaring, onormal uppbyggnad av icke-funktionella “skräpproteiner” i påverkade motorneuroner.

Skräpproteiner och toxicitet

Det handlar om så kallade ribosomala “skräpproteiner” som produceras när någonting gör fel inne i cellkärnan.

Forskaren Óscar Fernández-Capetillo säger att nukleolär stress gör att cellernas förmåga att producera nya proteiner minskar.

“Utöver detta indikerar vår studie att ackumuleringen av skräpiga r-proteiner också är en orsak till den toxicitet som celler upplever under åldrande”, säger han till Newsweek.

Än så länge vet inte forskarna hur människan påverkas av den här åldersrelaterade stressen, men Óscar Fernández-Capetillo menar att studier på möss visar att nukleolär stress kan accelerera åldrandet i flera av kroppens organ.

ANNONS

Piller mot åldrande – snart på apoteket?

Läkaren Nir Barzilai är 67, men ser likadan ut som när han var 57, det är tydligt när man tittar på foton av honom. Hemligheten är ett läkemedel.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS