Dagens PS

Piller mot åldrande – snart på apoteket?

Forskare och bioteknikbolag undersöker flera läkemedel, för deras effekt att bromsa, stoppa och kanske till och med vända åldrandet
Forskare och bioteknikbolag undersöker flera läkemedel för deras effekt att bromsa, stoppa och kanske till och med vända åldrandet. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 feb. 2023Publicerad: 24 feb. 2023

Läkaren Nir Barzilai är 67, men ser likadan ut som när han var 57, det är tydligt när man tittar på foton av honom. Hemligheten är ett läkemedel.

ANNONS
ANNONS

Nir Barzilai lever hälsosamt, han tränar varje dag, äter rätt och fastar regelbundet, men att han ser tio år yngre ut än han är beror inte bara på det, skriver Fortune.

Tar ett diabetesläkemedel

I tio år har han tagit diabetesläkemedlet metformin. Men han har inte diabetes eller ens prediabetes, de tillstånd som läkemedlet är godkänt och ordineras för. Han tar det av en annan anledning.

Nir Barzilai är professor i medicin och genetik vid Albert Einstein College of Medicine samt chef för American Federation for Aging Research och han säger att läkemedlet är inriktat på åldrande.

“Människor på metformin har 30 procent lägre frekvens av nästan alla typer av cancer. Det fördröjer kognitiv nedgång. Även personer med diabetes som är överviktiga och har mer sjukdom till att börja med men som går på metformin har lägre dödlighet än personer utan diabetes som inte använder läkemedlet”, säger han till Fortune.

Det han säger har konstaterats i flera studier, metformin är ett gammalt, säkert och billigt läkemedel som inte bara behandlar diabetes utan även verkar förlänga den tid vi lever utan kronisk sjukdom.

ANNONS

Senaste nytt

Forskar på fler läkemedel

Metformin är ett av flera, både nya och gamla, läkemedel som forskare och bioteknikbolag nu undersöker för deras effekt att bromsa, stoppa, eller kanske till och med vända åldrandet.

ANNONS

När vi åldras pågår många olika processer i våra kroppar och en del av dem gör oss mer sårbara för de sjukdomar som är mest kopplade till ålder, cancer, demens, hjärtsjukdomar, stroke, och så vidare.

Måste förverkliga övertygelsen

Forskare och läkare försöker avgöra vilken av åldrandeprocesserna som starkast kännetecknar åldrandet och försämrad hälsa och hur man med läkemedel kan inrikta sig på den processen.

“Vi kan rikta in oss på åldrandet. Vi kan skjuta upp det. Och i flera fall kan vi stoppa och vända på det. Först hade vi hopp. Sedan ändrade vi till övertygelse. Nu måste vi gå mot att förverkliga den övertygelsen. Det är där vi är”, säger Nir Barzilai till Fortune.

Senolytika mot åldrande

Det är många bioteknikbolag som vill bli det första att realisera den övertygelsen med läkemedel som kallas senolytika.

För vissa sjukdomar kan senolytika rensa ut gamla, giftiga och dysfunktionella celler och bara lämna kvar unga, friska och välfungerande celler.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Gamla möss blev unga igen – funkar det på oss?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS