Desinformation om vaccin kommer från Ryssland och Kina, bekräftar Säpo. Nu agerar regeringen och utbildar hundratals informatörer i frågan.

ANNONS

Dagens PS har tidigare rapporterat om att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap konstaterat att främmande makt sprider desinformation om vaccin. Den är riktad bland annat mot den svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca.

Säpochefen Klas Friberg bekräftar under torsdagen att det är Kina och Ryssland det handlar om. På en direkt fråga från Dagens industri svarar han:

”Ja, det är de som är aktiva inom det här området i Sverige”

”Syftet är att stärka hemmabilden”

”Främmande makter är alltid intresserade av att utnyttja situationer som sker i västeuropeiska länder, i detta fall Sverige. Syftet är att stärka hemmabilden av att de agerar bättre, kraftigare och mer professionellt än vad man gör i Sverige. De utnyttjar den här typen av situationer”, säger Klas Friberg i intervjun med Dagens industri.

Anledningen ska vara att Ryssland vill sälja sitt Sputnik V och Kina sitt Sinopharm till europeiska länder, och därför underminera förtroendet för konkurrenterna.

”Mönstret som främmande makt använder, att utnyttja krissituationer för att framhäva sin egen förmåga och sina egna exportvaror, det ligger i det mönster som vi beskriver”, säger Säpo-chefen.

Utbildar hundratals

Nu går också regeringen till handling i frågan. Inrikesminister Mikael Damberg bekräftar för Di att MSB utbildar hundratals informatörer hos kommuner, regioner och länsstyrelser i att informera korrekt kring vaccinationer och i att identifiera påverkanskampanjer.

ANNONS
ANNONS

”De utbildas både i att svara på frågor och bidra till fakta kring vaccinationer, men också att identifiera när det är påverkanskampanjer eller aktörer som vill sprida desinformation”, säger Mikael Damberg till Dagens industri.

”MSB har en beredskap att agera än mer och det är inte bara en svensk fråga. Skulle det vara en antagonistisk kraft, då har vi ett europeiskt samarbete”, säger inrikesministern.

Läs mer: Astra Zeneca utsatt för påverkan av främmande makt – Dagens PS