Astra Zeneca är utsatt för påverkan av främmande makt, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. 

ANNONS

Mikael Tufvesson, enhetschef vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har noterat aktiviteter kopplade till den pågående vaccineringen, berättar han för Dagens industri.

Uttalandet kommer efter Sverige på tisdagen anslöt sig till gruppen av länder som väljer att pausa användningen av Astra Zenecas vaccin i väntan på en utredning från EMA, Europeiska läkemedelsmyndigheten.

Beslutet är taget som en ”försiktighetsåtgärd”, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

”Det här är allvarligare”

Det handlar om en misstänkt biverkning i form av en en störning i kroppens koagulationssystem.

”Det är inte samma som de tidigare rapporterna om blodproppar. Det här är allvarligare”, säger Tegnell till TV4.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har sett att främmande makt har bedrivit påverkansarbete i frågan om vaccinering. Det gäller både Astra Zeneca och andra vaccintillverkare.

”Under en längre tid har vi kunnat se att aktörer som tillhör främmande stater även har bedrivit påverkan i de frågorna”, säger Mikael Tufvesson, enhetschef till Di.

ANNONS
ANNONS

Ryssland och Kina har egna vaccin

Han vill inte nämna några specifika länder, men Ryssland och Kina har egna vaccin, som de gärna skulle se godkända i EU. När Dagens industri ställer frågan om hur det yttrar sig när Astra Zeneca är utsatt för påverkan av främmande makt svarar han:

”Man kan säga så här att det har lyfts fram. Så fort något negativt har rapporterats så förstärker man den bilden. Nu pratar jag bara om främmande makts påverkan – de som jobbar på uppdrag av dem”

Läs mer: Astra Zenecas vaccin stoppas i Sverige – Dagens PS