Enligt en professor vid Oxford universitet är omikron en helt annan sjukdom än tidigare varianter av covid-19-viruset.

ANNONS

John Bell, professor i medicin vid Oxfords universitet och den brittiska regeringens Life Science-rådgivare, menar att de fruktansvärda scener som vi sett under de tidigare vågorna av covid-19 nu är över. Han talade på tisdagen i BBC Radio 4 och analyserade data från Storbritannien där sjukhusinläggningar och antalet nya fall av covid nu är på den högsta nivån sedan i mars.

Enligt John Bell är antalet personer som är vaccinerade mot covid-19 på de brittiska intensivvårdsavdelningarna fortfarande väldigt, väldigt få.

”Förekomsten av allvarlig sjukdom och dödsfall från denna sjukdom har i princip inte förändrats sedan vi alla vaccinerades och det är verkligen viktigt att komma ihåg”, sade han till BBC, skriver CNBC.

”De fruktansvärda scenerna som vi såg för ett år sedan, med fulla intensivvårdsavdelningar, massor av människor som dör i förtid, det är nu historia enligt min åsikt och jag tror att vi kan känna oss säkra på att det sannolikt kommer att fortsätta”, sade han vidare skriver CNBC.

Mindre allvarlig variant

Professor John Bell fortsatte och berättade att den nya omikronvarianten verkar vara mindre allvarlig än tidigare varianter av covid-19-viruset, och att många människor behöver ligga på sjukhus relativt kort tid.

”De behöver inte högflödessyre, den genomsnittliga vistelsetiden är tydligen tre dagar, det här är inte samma sjukdom som vi såg för ett år sedan”, sade han, skriver CNBC.

Mildare förlopp men fler infektioner

Enligt en studie från den brittiska regeringen, U.K. Health Security Agency, är risken att hamna på sjukhus på grund av omikron 70 procent lägre jämfört med tidigare virusvarianter. Analysen är preliminär och ytterst osäker, men den överensstämmer med liknande fynd från forskare i Sydafrika och från forskarteam vid Imperial College London och University of Edinburgh.

ANNONS
ANNONS

Trots att de dagliga dödstalen fortfarande är låga och tidig forskning antyder att omikronvarianten ger ett mildare sjukdomsförlopp än tidigare varianter av covid-19-viruset, varnar hälsoexperter för att det stora antalet infektioner ändå kan leda till att sjukvården överansträngs.

Läs mer: Omikron verkar skydda mot deltavarianten [Dagens PS]