Dagens PS

Potentiellt dödlig svamp sprider sig i USA

En forskare undersöker smittoämnen i ett prov. Nu sprider sig en potentiellt farlig svamp, candida auris, bland vårdinrättningar i USA
En forskare undersöker smittoämnen i ett prov. Nu sprider sig en potentiellt farlig svamp, candida auris, på vårdinrättningar i USA. (Foto: CDC)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 apr. 2023Publicerad: 22 mars 2023

En ofta läkemedelsresistent svamp, candida auris, sprider sig nu alarmerande snabbt på vårdinrättningar i USA.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svampen candida auris är allvarlig och potentiellt dödlig för inlagda patienter, särskilt patienter med flera medicinska problem, det rapporterar CNBC.

Ökat med 200 procent

Svampen identifierades först i Asien är 2009 och hittades första gången i USA 2013, då fanns den bara i New York och Chicago.

Nu finns den i över hälften av USA:s stater och i vissa områden har den blivit endemisk, detta enligt en rapport från Enligt USA:s smittskyddsmyndighet, CDC.

Antlet infektioner har ökat med cirka 200 procent, från 500 år 2019 till 1 400 år 2021. Enligt CDC sprider sig candida auris nu på vårdinrättningar i USA.

Mest har svampen spridit sig på sjukhus för långtidsvård där personer med allvarliga medicinska tillstånd vårdas.

ANNONS

Senaste nytt

Ofta resistent mot läkemedel

De vanligaste symptomen är feber och frossa, personer med nedsatt immunförsvar, diabetes, personer som tar mycket antibiotika eller som andas eller matas med sond drabbas oftare än andra.

ANNONS

Candida auris är ofta resistent mot läkemedel mot svampinfektioner, år 2020 var, enligt CDC, 86 procent av proverna resistenta mot en vanlig klass av svampdödande läkemedel kallade azoler och 26 procent var resistenta mot amfotercin B.

År 2018 var, enligt CDC, 0,4 procent av proverna resistenta mot den huvudsakliga klassen av svampdödande läkemedel, så kallade echinocandiner, år 2020 var den siffran 1 procent.

“Även denna subtila ökning är oroande eftersom echinocandiner är förstahandsbehandlingen för invasiva Candida-infektioner och de flesta Cauris-infektioner,” skrev CDC i sin rapport, enligt CNBC.

Den snabba ökningen är oroande

CDC tror att den snabba spridningen av svampen beror på att infektionskontrollen minskade under pandemin på grund av att hälso- och sjukvårdssystemet var ansträngt.

“Den snabba ökningen och geografiska spridningen av fall är oroande och understryker behovet av fortsatt övervakning, utökad labbkapacitet, snabbare diagnostiska tester och efterlevnad av bevisat infektionsförebyggande och kontroll”, säger rapportens huvudförfattare CDC-epidemiologen Meghan Lyman till CNBC.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Svampinfektioner – ett värxande hot mot vår hälsa

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS