För första gången sedan 1980-talet sprids polio i London och Storbritannien lanserar nu en vaccinationskampanj för barn under tio år.

ANNONS

I år har den brittiska smittskyddsmyndigheten Health Security Agency, UKHSA, identifierat 116 poliovirus i 19 avloppsprover från London. Enligt myndigheten indikerar det stora antalet poliovirus som har upptäckts, och virusens genetiska mångfald, att smittspridning pågår i staden, det rapporterar Reuters.

Ännu har inga fall av polio identifierats, men för att förekomma ett potentiellt polioutbrott kommer allmänläkare nu erbjuda påfyllnads-vaccin till barn mellan ett och nio år.

”Alla barn i åldrarna ett till nio år i London behöver ha en dos poliovaccin nu, oavsett om det är en extra påfyllnadsdos eller bara för att hinna med sina rutinvaccinationer,”, säger Vanessa Saliba, konsultepidemiolog vid UKHSA, till CNBC.

”Det kommer att säkerställa en hög nivå av skydd mot förlamning. Detta kan också hjälpa till att stoppa virusets spridning ytterligare”, tillade hon, skriver CNBC.

Hög vaccinationgrad

I London varierar vaccinationsgraden mot polio, men den ligger, enligt Världshälsoorganisationen, i genomsnitt på 95 procent.

Polio sprids huvudsakligen via avföring och förr i tiden dödade och förlamade sjukdomen tusentals barn världen över. Det finns inget botemedel mot polio, men vaccination har gjort att sjukdomen nästan har utrotats från att uppstå naturligt.

Virus från vaccin med levande virus

De poliovirus som har hittats i Londons avloppsvatten är huvudsakligen vaccinationslika virus som finns hos barn som har vaccinerats med vaccin som använder levande virus och sedan sprider det via sin avföring.

Denna typ av vaccin används inte längre i Storbritannien och det harmlösa viruset i vaccinet kan spridas till ovaccinerade barn, och när det sprids kan det mutera tillbaka till sin farliga form och orsaka sjukdom.

Liknande virus i New York

I juli upptäcktes ett fall av polio i en ovaccinerad individ utanför staden New York. Enligt den brittiska smittskyddsmyndigheten är polioviruset hos den smittade individen i New York genetiskt kopplat till de virus som hittats i London.

ANNONS
ANNONS

Storbritannien utökar övervakningen av polio till områden utanför London för att se om viruset har spridit sig på fler platser. Eftersom de flesta britter är vaccinerade bedöms risken för att polio ska spridas bland den brittiska befolkningen som låg, det skriver Reuters.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Polio i New York – Bill Gates: Ett hot mot oss alla [Dagens PS]