Enligt BioNTech/Pfizer ger en tredje vaccindos skydd mot virusvarianten omikron. Det rapporterar Financial Times.

ANNONS

Medan två vaccindoser enligt preliminär forskning som vaccintillverkarna hänvisar till visar på en signifikant minskad effektivitet mot omikron, så uppger BioNTech/Pfizer att en tredje dos vaccin nu ger sydd mot den nya virusvarianten.

Financial Times berättar att Pfizer i ett uttalande uppger att ”en tredje boosterdos av vaccinet resulterade i en 25-faldig ökning av de neutraliserande antikropparna som angriper viruset, jämfört med den ursprungliga stammen av viruset som upptäckts i Kina”.

Då kan vaccinet tas i bruk

Pfizer uppger vidare att man utvecklat ett vaccin som är specifikt inriktat mot omikron och att detta vaccin väntas vara tillgängligt i mars nästa år.

”Även om två doser av vaccinet fortfarande kan erbjuda skydd mot allvarlig sjukdom orsakad av omicron-stammen, framgår det tydligt av dessa preliminära data att skyddet maximeras med en tredje dos av vårt vaccin”, säger Albert Bourla, Pfizers ordförande och verkställande direktör, enligt FT.

Nyhetsbyrån Reuters berättar samtidigt att en labbanalys vid universitetssjukhuset i Frankfurt, Tyskland, funnit ”ett minskat antikroppssvar på omikron även efter tre doser”.

Läs mer om det här.

Läs också: Aktiemarknaden inte rädd för omikron [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs även: WHO: Reseförbud hindrar inte spridningen av omikron [Dagens PS]

Läs mer: Joe Biden: Inga nya lockdowns i vinter [Dagens PS]