Dagens PS

Professor: Föroreningar skadar barn för livet

En ny studie visar att partiklar från luftföroreningar kan passera moderkakan och nå in i växande fosters organ
En ny studie visar att partiklar från luftföroreningar kan passera moderkakan och nå in i växande fosters organ. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 okt. 2022Publicerad: 06 okt. 2022

Partiklar från luftföroreningar har för första gången hittats i foster i livmodern, sotnanopartiklar kan passera moderkakan och nå fostrets organ.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en ny studie från University of Aberdeen i Skottland och Hasselt University, i Belgien har 60 skotska mödrar och deras barn undersökts. Enligt forskarna är deras fynd oroande, det rapporterar Bloomberg.

Förutom de 60 mödrarna och deras barn analyserade forskarna även vävnadsprover från 36 aborterade foster. Forskarna hittade svarta kolpartiklar, det vill säga sotpartiklar, i navelsträngsblod, vilket visar att partiklarna kan passera till moderkakan.

Sotpartiklar hittades i alla vävnadsprover

Sotpartiklar hittades hos alla mödrar och nyfödda. Den nivå av sotpartiklar som hittades kunde kopplas till mängden luftföroreningar mamman hade utsatts för under graviditeten. Forskarna fann även sådana partiklar i lungorna, levern och hjärnorna hos de aborterade fostren.

Svarta kolpartiklar hittades i alla analyserade vävnadsprover och kan ses hos foster redan under den graviditetens första trimester. Upptäckten att sotnanopartiklar kan passera moderkakan och nå fostrets organ anser forskarna är extra oroande eftersom den viktigaste organutvecklingen sker när fostret växer i livmodern.

Svarta kolpartiklar släpps ut när biobränslen förbränns

Svart kol släpps ut när kol, diesel och andra biobränslen förbränns och är en del av den partikelformiga luftförorening som kallas PM2,5. Det här är första gången som svarta kolnanopratiklar har hittats i foster som är under utveckling.

“Vi vet att exponering för luftföroreningar under graviditet och underspädbarnsåldern har kopplats samman med dödföddhet, för tidig födsel, lågviktiga spädbarn och störd hjärnutveckling, med konsekvenser som kvarstår hela livet”, säger Professor Tim Nawrot, från Hasselts universitet till Bloomberg.

ANNONS

Kan påverka fostrets utveckling

Professor Paul Fowler, från University of Aberdeen, säger att de alla var oroliga för att om nanopartiklar når fostret kan de direkt påverka fostrets utveckling i livmodern.

“Vad vi har visat för första gången är att nanopartiklar av svarta kolluftföroreningar inte bara kommer in i moderkakan i första och andra trimestern, utan även hittar in i organen hos det utvecklande fostret, inklusive levern och lungorna”, säger han till Bloomberg.

“Vad som är ännu mer oroande är att dessa svarta kolpartiklar också kommer in i den mänskliga hjärnan som är under utveckling, detta betyder att det är möjligt för dessa nanopartiklar att direkt interagera med kontrollsystem i mänskliga fosterorgan och celler”, fortsätter han.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Forskning om synskador hos prematura barn belönas

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS