Dagens PS

Forskning om synskador hos prematura barn belönas

Forskning som har lett till en metod som minkar risken för förtidigt födda barn att drabbas av synskador belönas med Svenska Läkaresällskapets Gullstrandsmedalj i guld.
Forskning som har lett till en metod som minkar risken för förtidigt födda barn att drabbas av synskador belönas med Svenska Läkaresällskapets Gullstrandsmedalj i guld. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 aug. 2022Publicerad: 24 aug. 2022

Svenska Läkaresällskapets Gullstrandsmedalj i guld tilldelas Professor Ann Hellström, bland annat för forskning om synskador.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ann Hellström, professor och överläkare vid Sahlgrenska akademin och Göteborgs universitet har forskat inom pediatrisk oftalmolog, det vill säga ögonsjukdomar hos barn. Hennes forskning har lett till en metod som minkar risken att förtidigt födda barn drabbas av synskador, det framgår av ett pressmeddelande.

Hennes forskning har gett upptäckten att prematura barn, för tidigt födda barn, har låg nivå av tillväxthormonet IGF-1, vilket har resulterat i att man med hjälp av ett kombinationstillskott av fettsyror kan minska risken för synskador hos dessa barn.

Delas ut var tionde år

Ann Hellström tilldelas nu Svenska Läkaresällskapets Gullstrandsmedalj i guld, som bara delas ut var tionde år, bland annat för denna forskning.

“Det är en stor ära att mitt arbete uppmärksammas och belönas med Gullstrands-medaljen. Min forskning handlar om att förbättra förutsättningarna för prematura barn att utvecklas så optimalt som möjligt, trots att stor del av deras tidiga utveckling måste ske utanför livmodern. Genom att kartlägga vad som krävs för att barnens organ och vävnader ska fortsätta att växa och fungera normalt även efter födseln försöker vi förbättra levnadsvillkoren för våra minsta överlevare”, säger hon i ett pressmeddelande.

Prisutdelning sker den 8 november 2022 vid Svenska Läkaresällskapets Årshögtid.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ny teknik för hornhinna hjälper snart blinda

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS