Dagens PS

Pandemin är inte över – spridningen väntas öka i höst

Sara Byfors vid Folkhälsomyndigheten säger att pandemin inte är över. Folkhälsomyndighetens nya scenarier pekar på ökad spridning av covid i höst
Sara Byfors vid Folkhälsomyndigheten säger att pandemin inte är över. Folkhälsomyndighetens nya scenarier pekar på ökad spridning av covid i höst. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 juni 2022Publicerad: 22 juni 2022

Efter sommaren kan spridningen av covid öka kraftigt i Sverige, det tror Folkhälsomyndigheten som tagit fram två möjliga scenarier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På regeringens uppdrag har Folkhälsomyndigheten tagit fram sin tionde rapport med scenarier för smittspridning av det virus som orsakar covid-19. Myndighetens nya scenarier handlar om persioden 20 juli till 20 september och ska inte ses som en prognos. De är framtagna för att vara ett underlag för hälso- och sjukvårdens planering.

Två olika scenarier för smittspridningen i Sverige presenteras i rapporten, eftersom mörkertalet i smittspridningen är stort på grund av att testningen nu huvudsakligen sker inom sjukvård och äldreomsorg är scenarierna osäkra.

Spridningen ökar i höst

Båda scenarierna visar på en låg spridning av covid-19 under de kommande månaderna, men att viruset väntas cirkulera även under sommaren. Efter sommarlov och semestrar när kontakter mellan människor ökar väntas smittspridningen åter öka.

I slutet av augusti och under september väntas smittspridningen vända brantare uppåt, varför Folkhälsomyndigheten menar att det är viktigt att vaccineras sig enligt gällande rekommendationer, särskilt för personer som riskerar att drabbas av allvarlig sjukdom.

Fortsatt beredskap behövs

“Pandemin är inte över. Det behöver finnas en fortsatt beredskap i samhället för att smittspridningen kan öka, och det är vaccinerna som skyddar mot allvarlig sjukdom och död i covid-19”, säger Sara Byfors avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten i myndighetens pressmeddelande.

I båda scenarierna väntas omikron fortsätta cirkulera, den dominerande varianten tros vara antingen BA.2 som är mer smittsam än BA.1. Den ökade smittspridningen väntas påverka behovet av vård.

ANNONS

“Risken för att smittspridningen av covid-19 som skulle resultera i ett stort vårdbehov bedöms som liten, eftersom många är vaccinerade eller nyligen har haft covid-19. Men det är fortsatt mycket viktigt att upprätthålla en hög beredskap för att smittspridningen kan öka”, säger Sara Byfors, i pressmeddelandet.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Nytt test kan bättre avgöra hur immun du är mot covid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS