Dagens PS

Oregelbunden mens kan ge ökad risk för hjärtsjukdom

mens
Hjärtsjukdomar är vanligt förekommande och en stor utmaning för sjukvården. Foto: Ryan O'Niel
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 maj 2023Publicerad: 29 maj 2023

Kvinnor med oregelbundna menscykler eller oregelbunden längd på sin mens kan ha högre risk att drabbas av hjärt- kärlsjukdom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu visar en ny studie att menscykler som var kortare än normalt eller längre än 35 dagar associeras med högre risk för hjärt- kärlsjukdom, förmaksflimmer eller oregelbundna hjärtslag, det rapporterar CNN.

En normal cykel är 21 dagar

En kvinnas menscykel är normalt 21 dagar och i studien mättes en cykel som antalet dagar mellan varje menstruation.

Det visade sig att särskilt långa menscykler förknippades med ökad risk för förmaksflimmer men inte för hjärtinfarkt, hjärtsvikt eller stroke.

Kortare menscykler förknippades med större risk för kranskärlssjukdom eller hjärtattack.

ANNONS

Senaste nytt

Viktigt att övervaka menscykeln

Den exakta orsaken till varför “kvinnor med dysfunktion i menscykeln kan uppleva negativa kardiovaskulära hälsokonsekvenser” är fortfarande okänd.

Det skriver studiens huvudförfattare Huijie Zhang, överläkare och professor vid Nanfang Hospital vid Southern Medical University i Kina, i ett mejl till CNN.

ANNONS

Han menar att studiens resultat dock ändå indikerar att det är dags att öka medvetenheten om att det är viktigt att övervaka menscykeln.

Upp till en fjärdedel

Enligt US National Institutes of Health har ungefär 14–25 procent av alla kvinnor i hela världen oregelbundna menscykler.

De kinesiska forskarna analyserade hälsodata under cirka 12 år om 58 056 kvinnor i Storbritannien i åldern 40–69 år.

Av dessa kvinnor rapporterade 39 582 att de hade regelbundna menscykler och 18 474 rapporterade oregelbundna cykler eller ingen mens alls.

Detta fann forskarna

Forskarna fann att 2,5 procent av kvinnorna med regelbundna cykler och 3,4 procent av kvinnorna med oregelbundna cykler utvecklade hjärt- kärlsjukdom.

Av de kvinnor som hade regelbundna cykler utvecklade 0,56 procent förmaksflimmer, jämfört med 0,92 procent bland dem med oregelbundna cykler.

ANNONS

Cirka 1,3 procent av dem med regelbundna cykler utvecklade kranskärlssjukdom, jämfört med 1,7 procent av dem med oregelbundna cykler.

Av kvinnorna med regelbundna menscykler fick cirka 0,29 procent hjärtinfarkt, jämfört med 0,45 procent bland dem med oregelbundna cykler.

Ohälsosamt med oregelbunden mens

“Det finns ackumulerande bevis för att oregelbundna menstruationscykler inte är hälsosamma, och i själva verket kan de betraktas som ett viktigt tecken för kvinnor, och oregelbunden menstruation borde få folk att tänka på kardiovaskulär risk hos kvinnor”, säger Stephanie Faubion till CNN.

Hon är chef för Mayo Clinics Center for Women’s Health och medicinsk chef för North American Menopause Society och har inte varit involverad i den nya studien.

Enligt henne har studier funnit ett samband mellan oregelbundna menscykler och markörer som visar på risk för hjärtsjukdom.

Det handlar om sådant som insulinresistens, högt kolesterol, högt blodtryck och kronisk inflammation. Vad som ligger bakom detta är dock fortfarande oklart.

Oregelbunden mens bör kollas

ANNONS

Stephanie Faubion anser att menscykler bör betraktas som en “markör” för övergripande hälsa.

“Och om du inte menstruerar regelbundet, bör din sjukvård undersöka varför du inte menstruerar regelbundet. En del av detta är att utbilda sjukvårdspersonal om att menstruationscykler är ett viktigt tecken för kvinnor”, säger hon till CNN.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Medelhavskost ger mindre smärta och kramper vid mens 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS