Mjukvarujätten Oracle köper Cerner som är verksamt inom medicinska journaler. Förvärvet på drygt 28 miljarder dollar är det största någonsin för Oracle. 

ANNONS

Köpet kommer föra den amerikanska mjukvarujätten närmare sina ambitioner på att växa inom sjukvården, skriver The Wall Street Journal.

Cerner säljer programvara som sjukhus och läkare använder för att lagra och analysera journaler och är en av de största leverantörerna på den amerikanska marknaden.

Lukrativ marknad

Med köpet på 28,3 miljarder dollar eller cirka 259 miljarder kronor, vill Oracle ta andeler på den växande och väldigt lukrativa sjukvårdsmarknaden. Sjukvårdsutgifterna står för nästan 20 procent av USA:s BNP och sektionen hänger inte med i den snabba utvecklingen av de senaste digitala verktygen.

Oracles medgrundare Larry Ellison har uttalat sin vilja att köpa in sig på nya marknader och ett exempel är när Oracle förra året ville köpa Tiktoks amerikanska verksamhet. Det köpet gick inte igenom men genom Cerner-affären vill Ellison visa att han på allvar kan tävla mot konkurrenter som Amazon och Microsoft i den snabbväxande och molnbaserade sjukvårdsbranschen.

Stor betydelse för framtiden

Ellison sa även tidigare i månaden att hälso- och sjukvård är ett av de viktigaste områdena framöver för hans företag, och ”i nivå med banker när det gäller betydelsen för vår framtid.”

Under måndagen gick han ut med ytterligare ett uttalande:

ANNONS
ANNONS

”Med detta förvärv vill Oracle förse vår överarbetade sjukvårdspersonal med en ny generation av enkla-att-använda digitala verktyg” och bolaget uppgav även att Cerner kommer vara en ny ”ankartillgång” i expansionen inom sjukvården.

Läs även: Oracle ger sig in i fighten om TikTok [Dagens PS]