Dagens PS

Nya varianten av omikron ungefär lika känslig mot antikroppar

Daniel Sheward, forskare vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi, Karolinska Institutet, och försteförfattare till en ny studie som visar att den nya undervarianten av omikron inte verkar vara mer resistent mot antikroppar än tidigare omikronvarianter. 
Daniel Sheward, forskare vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi, Karolinska Institutet, och försteförfattare till en ny studie som visar att den nya undervarianten av omikron inte verkar vara mer resistent mot antikroppar än tidigare omikronvarianter. (Foto: Johannes Frandsen/KI)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 sep. 2022Publicerad: 05 sep. 2022

I maj i år upptäcktes en ny variant av omikron som snabbt har spridit sig och nyligen upptäckts i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den nya undervarianten av omikron, kallad BA.2.75, har spridit sig snabbt i Indien och i andra länder. Nyligen uppräcktes den även i Sverige och det har skapat oro.

Forskare vid bland annat Karolinska Institutet, har nu jämfört den nya varianten med omikronvarianten BA.5, som i dag är den dominerande varianten av covid-19-viruset Sars-cov-2, det framgår av ett pressmeddelande.

Den nya studien har publiderats i den medicinska i tidskriften The Lancet Infectious Diseases och visar att den nya undervarianten inte verkar vara mer resistent mot antikroppar än tidigare omikronvarianter.

Viktigt fastställa befolkningens sårbarhet

“Att identifiera hur pass sårbar befolkningen är just nu är väldigt viktigt. Genom att framställa ett pseudovirus för BA.2.75 har vi studerat hur virusets ytprotein reagerar på antikroppar från såväl vaccination som tidigare infektion och undersökt i vilken grad den här varianten kan ta sig förbi neutraliserande antikroppar”, säger Daniel Sheward, forskare vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi, Karolinska Institutet, och studiens försteförfattare, i pressmeddelandet.

Forskarna från Karolinska Institutet har arbetat tillsammans med forskare från University of Cape Town, Sydafrika, ETH Zürich, Schweiz, Karolinska Universitetssjukhuset, och Imperial College London, Storbritannien.

Lugnande nyheter om vi får en BA.2.75-våg

“Vår studie visar att omikron BA.2.75 har ungefär samma känslighet mot antikroppar som den dominerande varianten BA.5, vilket är lugnande nyheter om vi skulle drabbas av en BA.2.75-våg i Sverige”, säger Ben Murell, medförfattare till studien och biträdande professor vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi vid Karolinska institutet, i pressmeddelandet.

ANNONS

Forskarna undersökte även om monoklonala antikroppar som används i antivirala läkemedel för behandling av covid-patienter, förlorar effekten mot BA.2.75 jämfört med BA.5 och fann inga oroväckande skillnader.

Ben Murrells forskargrupp kommer nu fortsätta att studera nya mutationer av olika undervarianter till omikron.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Inkubationstiden för covid minskar med nya virusvarianter

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS