Dagens PS

Studie: Rött kött leder till diabetes

rött kött
Rött kött uppskattas av många, men är inte hälsosamt i allt för stora mängder. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 20 okt. 2023Publicerad: 20 okt. 2023

Enligt en ny Harvard-studie är bör vi skippa att äta rött kött mer än två gånger i veckan. Köttätare riskerar nämligen att utveckla typ 2-diabetes senare i livet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sambandet mellan typ 2-diabetes och rött kött står nu klart.

I alla fall enligt en ny Harvard-studie som publicerades på torsdagen i American Journal of Clinical Nutrition.

Där framgår det att köttätare helst inte ska överstiga två portioner av rött kött i veckan, och att risken för typ 2-diabetes stiger ytterligare med större köttkonsumtion.

Fler äter rött kött

Globalt sett är det allt fler som lider av sjukdomen, då siffran redan närmar sig en halv miljard människor. Nu har forskarna på Harvard University lyckats komma fram till att den ökande konsumtionen av rött kött världen över leder till fler fall av typ 2-diabetes.

Det är inte bara diabetes som oroar forskarna, utan det faktum att sjukdomen även leder till en rad andra åkommor.

“Förebyggande av diabetes är viktigt eftersom det är en allvarlig riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar, njursjukdomar, cancer och demens”, uppger Xiao Gu, en av Harvard-forskarna.

Forskningen har varit inriktad på både män och kvinnor, mestadels vita, runt 50 år, och omfattat över 200 000 personer i USA – där forskningen startade redan i mitten på 1970-talet och pågick fram till 2017. Deltagarna har sedan uppgett sina matvanor och hälsostatus med jämna mellanrum.

ANNONS

Och siffrorna talar sitt tydliga språk.

De som har störst aptit på rött kött, löper också närmare 60 procent större risk att drabbas av diabetes.

ANNONS

Senaste nytt

Byt ut köttet

Att skära ner på köttkonsumtionen till en portion i veckan kan hjälpa många som befinner sig i riskzonen menar forskarna, uppger CNN.

“Mejeriprodukter, baljväxter och nötter är den bästa maten att ersätta det röda köttet med, och för det första alternativet skulle jag rekommendera fettfria och fettsnåla produkter”, säger Alice Lichtenstein, professor i näringsvetenskap i Boston.

Läs även:

CDC: Köttallergi orsakad av fästingbett blir vanligare – Dagens PS

Kaffe och te minskar risk att dö om du har diabetes – Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS