Dagens PS

Kaffe och te minskar risk att dö om du har diabetes

En ny studie visar att kaffe och te kan minska risken att dö för tidigt hos vuxna med typ 2-diabetes
En ny studie visar att kaffe och te kan minska risken att dö för tidigt hos vuxna med typ 2-diabetes. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 20 apr. 2023Publicerad: 20 apr. 2023

För personer med typ 2-diabetes kan risken att dö i förtid minska av att dricka mer kaffe och te, eller till och med vanligt vatten.

ANNONS
ANNONS

En ny studie visar att kaffe och te kan påverka risken att dö för tidigt hos vuxna med diabetes med så mycket som 25 procent, det rapporterar CNN.

Sötade drycker ökade risken

Tidigare forskning har visat att hjärt- kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken bland personer med typ 2-diabetes.

Att dricka mer sötade drycker ökade, enligt studien, risken för hjärtsjukdomar med 25 procent och risken att dö av hjärtattack eller någon annan hjärt- kärlrelaterad sjukdom med 29 procent.

Studieförfattaren Qi Sun, docent i nutrition och epidemiologi vid Harvard T.H. Chan School of Public Health i Boston, säger att vissa drycker definitivt är mer fördelaktiga än andra.

ANNONS

Senaste nytt

Även standardmjölk ökade risken

“Baserat på vår studie skulle jag ranka svart kaffe, osötat te och vanligt vatten högre än lättmjölk, fruktjuice eller artificiellt sötade drycker”, säger han till CNN.

“Sockersötade drycker som cola, fruktjuicer som innehåller mycket socker och standardmjölk som innehåller mycket mättat fett är kända riskfaktorer för att utveckla typ 2-diabetes och för tidig hjärt-kärlsjukdom”, säger han vidare till CNN.

ANNONS

Fyra koppar kaffe om dagen

I studien analyserades data om kosten för nästan 15 500 vuxna med typ 2-diabetes som ingick i de amerikanska studierna Nurse’s Health study och Health Professionals Follow Up Study.

Nästan 75 procent av de tillfrågade i studierna var kvinnor och medelåldern var 61 år, vartannat eller vart tredje år svarade studiedeltagarna på frågor om sin konsumtion av åtta olika drycker.

Det var konstgjorda sötade drycker, sockersötade drycker, fruktjuice, kaffe, te lättmjölk, standardmjölk och vanligt vatten.

Studien definierade högt intag av kaffe, även koffeinfritt kaffe räknades, som fyra koppar om dagen, högt intag av te som två koppar om dagen.

Fem glas vatten om dagen räknades som högt intag och två glas mjölk om dagen räknades som högt intag.

Dryckerna påverkade risken att dö

Mindre än ett glas eller en kopp i månaden definierades som ett lågt intag för alla olika drycker.

ANNONS

Studiens analys visade att personer som drack mest sockersötade drycker hade 20 procents ökad risk att dö, oavsett orsak, jämfört med dem som drack minst.

Risken att dö av en kardiovaskulär händelse, som hjärtattack, ökade enligt studien med 29 procent. För varje ytterligare glas av sockersötad dryck per dag, ökade risken med 8 procent.

Dessa drycker minskade risken att dö

Att konsumera stora mängder kaffe, te, vatten eller lättmjölk, var enligt studien däremot associerat med lägre risk att dö, jämfört med att dricka en liten mängd av dessa drycker.

Studien visade en 26 procent lägre risk för tidig död i samband med att dricka kaffe, 21 procent lägre risk för te, 23 procent för vanligt vatten och 12 procent för lättmjölk.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Kaffe gör dig mer fysiskt aktiv

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS