Dagens PS

Ny forskning: Så minskar du risken att dö i förtid

träning-hälsa-förkylning-sjukdom-aktiv
Människor som är fysiskt aktiva flera dagar i veckan tar färre sjukdagar än sina inaktiva kollegor. (Foto: Unsplash/Chander R)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 17 maj 2023Publicerad: 17 maj 2023

Behöver du fler skäl att träna? Okej. Att bli aktiv minskar risken att dö i influensa eller lunginflammation med 48 procent, enligt en ny stor forskarstudie.

ANNONS
ANNONS

Vuxna bör se till att få minst 150 minuter av ”måttlig aerob fysisk aktivitet” och två eller flera dagar av måttlig muskelstärkande aktivitet, enligt USA:s hälsodepartements riktlinjer.

Nästa dag man skickar ut rekommendationer kan man länka till en studie som publicerades denna vecka i British Journal of Sports Medicine, och som CNN nu refererar.
Den visar att risken att dö i influensa eller lunginflammation minskar med 48 procent om man lever upp till de riktlinjerna.

570 000 intervjuade

Studien bygger på enkätdata från mer än 570 000 personer i US National Health Interview Survey under 20 år, 1998-2018.

De fick svara om fysisk aktivitet och kategoriserade i grupper utifrån hur de uppfyllda den rekommenderade mängden träning.

De svarande följdes i snitt nio år efter den första enkäten och under den tiden var det 1 516 dödsfall i influensa eller lunginflammation i gruppen.

ANNONS

Senaste nytt

Minskar kraftigt

Resultatet?

ANNONS

Att uppfylla både rekommendationer för måttlig aerob aktivitet och muskelstärkande aktivitet minskade risken för dödsfall till nästan hälften. Redan att uppfylla kraven på måttlig fysisk aktivitet minskade risken med 36 procent.

De här resultaten är ”betydande” eftersom influensa och lunginflammation är bland de vanligaste dödsorsakerna i världen, säger studiens huvudförfattare Bryant Webber, som är doktor och epidemiolog.

“Läsarna kanske inser vikten av vaccination mot influensa och pneumokocker. Den här studien kan uppmuntra dem att fysisk aktivitet kan vara ett annat kraftfullt verktyg för att skydda sig mot influensa och lunginflammation”, säger han till CNN.

Minskade även covid-risken

“Denna studie överensstämmer också med de olika studierna som visar att regelbunden träning dramatiskt sänkte risken för covid-19-relaterad död på liknande sätt,” säger Robert Sallis i ett mejl till CNN.

Sallis är chef inom idrottsmedicin vid Kaiser Permanente Fontana Medical Center och klinisk professor i familjemedicin.

“Vi fann också att alla nivåer av aerob fysisk aktivitet, även vid mängder under den rekommenderade nivån, sänkte risken för influensa och lunginflammation, jämfört med att inte utföra någon aerob aktivitet,” säger Bryant Webber.

Något bättre än inget

ANNONS

“Vårt övergripande råd för alla – oavsett ålder eller upplevd fysisk konditionsnivå – är att röra sig mer och sitta mindre”, säger Webber i ett mejl.

“Läsare som inte får någon fysisk aktivitet bör uppmuntras att det är bättre att göra någonting än inget.”

Du kan börja smått, sade Dana Santas, coach för professionella idrottare, i en CNN-artikel 2022.

“Att träna tio minuter varje dag är så mycket lättare än vad folk tror. Tänk på hur fort tio minuter går när du tanklöst bläddrar i sociala medier eller tittar på ditt favoritprogram på tv”, sade Santas.

“Det är ingen stor tidsinvestering, men det kan ge stora hälsofördelar.”

Läs även: Kaffe och te minskar risk att dö om du har diabetes

Läs även: Kort intensiv aktivitet minskar risken att dö

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS