Dagens PS

Ny forskning: Cannabis leder till mer ångest

cannabis
Cannabis används av många och på en rad olika sätt. (Foto: Pixabay)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 27 okt. 2023Publicerad: 27 okt. 2023

Många bolag har investerat stora summor i cannabisindustrin i hopp om att tjäna snabba pengar. Företag som sedan lovar konsumenterna att plantan ska lösa många problem som ångest. Forskning visar dock att cannabis istället ofta kan ha motsatt effekt – och leda till mer ångest.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många länder har släppt på sina regler när det gäller cannabis och gjort den kända plantan mer eller mindre laglig att bruka, förutom USA till exempel Kanada, Thailand och delar av Australien.

Cannabis kan leda till mer ångest

Många bolag lobbar givetvis för att cannabis är bra för hälsan eftersom är en stor kassako och hävdar därför bland annat att den dämpar ångest. Men precis som tidigare studier har visat att den som röker marijuana dagligen löper högre risk att få stroke eller hjärtattack, så visar nu även forskning i USA att rökningen faktiskt kan leda till mer ångest.

Det finns forskning, som ibland dock är finansierad av cannabisindustrin, som visar att plantan leder till många hälsofördelar, däribland dämpad ångest, men då rör det sig ofta om användning av CBD-olja. Problemet, menar forskarna, är ett det finns så många olika produkter på marknaden idag, allt från olja och gräs till ätbara produkter som choklad och gummibjörnar, med cannabis i dem. Dessutom kan olika människor reagera olika på cannabis, där till exempel ålder och kön spelar roll.

“När du går till apoteket och köper Prozac så får du exakt samma Prozac som du fick förra månaden. Det finns en hel del kontrollerad forskning för att ge en vägkarta över hur man använder produkten. Med cannabis har vi inte det”, säger Ziva Cooper, chefen för Center for Cannabis and Cannabinoids vid University of California.

Leder ofta till missbruk

Samtidigt som cannabis i mindre användning, när den är riktad, kan fungera för olika åkommor så leder bruket ofta till missbruk, berättar WSJ.

Jordan Davidson från Connecticut började använda cannabis för att motverka sin ångest. Till en början fungerade produkterna och ångesten försvann, men ju mer han använde dem ju värre blev ångesten och sömnproblemen istället. Jordan Davidson säger att han blev lurad av cannabisindustrin som uppgav att: “det är inte beroendeframkallande, det är bara en växt som kommer att bota din ångest.”

ANNONS

Läs även:

Efter nytt förslag – cannabis rusar på börsen – Dagens PS

Cannabis ökar bland äldre i USA – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS