Depression kan lindras på några dagar med en ny typ av individualiserad, intensiv, magnetisk transkraniell stimulering, det visar en ny studie. 

ANNONS

Forskare vid Stanford University School of Medicine har i en kontrollerad studie av magnetisk stimulering nått framgång på nästan 80 procent av de patienter med depression som fick behandlingen. Den nya behandlingen kallas Stanford accelerated intelligent neuromodulation therapy, SAINT.

Forskarnas studie har publicerats i tidskriften American Journal of Psychiatry. Behandlingen är en form av individualiserad, intensiv, magnetisk transkraniell stimulering som har visat sig kunna hjälpa patienter att återhämta sig från depression inom några dagar.

Depression är världen över den största orsaken till funktionshinder och hälften av alla patienter med depression har behandlingsresistent depression, det konstaterar forskarna i sin studie.

Kan vara en gamechanger

”Det fungerar bra, det fungerar snabbt och det är icke-invasivt”, kommenterar Dr. Nolan Williams i ett pressmeddelande. Han är huvudförfattare till studien och biträdande professor i psykiatri och beteendevetenskap vid Stanford University. Han tillägger att det här kan vara ”en gamechanger”.

Forskarna testade behandlingen på 20 deltagare med svår depression som inte hade svarat på andra behandlingar, inklusive läkemedel och psykoterapi. Hälften av deltagarna fick den nya behandlingen med magnetisk stimulering och hälften fick en placebobehandling som liknade den riktiga behandlingen.

Patienterna utvärderades med olika standardmetoder efter fem dagar och forskarna fann att hela 78 procent av de patienter som fått den magnetiska stimuleringen SAINT hade återhämtat sig från sina depressioner.

”Det är en ganska dramatisk effekt, och den är ganska ihållande”, kommenterar David Grönte, överläkare i Psykiatri i Linköping i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

Liknande behandling i Sverige

I Sverige finns för närvarande en liknande behandling men den behandlingen fungerar på cirka hälften av de patienter som genomgår den. Den nya behandlingen SAINT förbättrar den befintliga behandlingen genom att de magnetiska impulserna anpassas för att stämma överens med varje patients kretsar i hjärnan.

Läs mer: iPhone kan snart upptäcka depression och ångest [Dagens PS]