Förekomsten av Parkinsons sjukdom har under de senaste 25 åren fördubblats, forskare i Lund hoppas nu ha hittat en banbrytande behandling.

ANNONS

Nu har den första av åtta patienter med Parkinsons sjukdom fått en transplantation av dopaminproducerande stamceller, det rapporterar Biostock.

Odlade celler som producerar dopamin

Det är forskare i Lund som hoppas kunna revolutionera behandlingen av Parkinsons sjukdom med labbodlade dopaminproducerande nervceller.

Vid Parkinsons sjukdom förstörs de nervceller i hjärnan som producerar signalsubstansen dopamin och de läkemedel som ska ersätta förlusten av dopamin orsakar biverkningar och deras effektivitet avtar ofta med tiden.

Det finns i dag inga behandlingar som kan bota Parkinsons sjukdom eller ersätta de dopaminproducerande nervcellerna.

Cellerna sprutas in i hjärnan

Nu finns det dock hopp om en bättre behandling då forskare vid Lunds universitet har lyckats få stamceller att utvecklas till dopaminproducerande nervceller.

ANNONS
ANNONS

De odlade nervcellerna kan inplanteras i Parkinsonpatienters hjärnor och ersätta, samt överta, funktionen i de nervceller som har förlorats.

De första försöken på människa har just påbörjats vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

Hoppas på engångsbehandling

”Visionen är att det skulle kunna ges som en engångsbehandling och förhoppningen är att patienterna kan minska sin medicinering, slippa biverkningar av läkemedelsbehandlingen och få en långvarig bra motorisk effekt av cellerna livet ut”, säger neurologen Gesine Paul-Visse till SVT.

Ingreppet innebär enligt forskarna en liten risk för infektion eller blödning men den allvarligaste risken är att de implanterade cellerna ska fortsätta dela sig och bilda en tumör, men forskarna känner sig trygga.

”Cellerna har testats noggrant i djurstudier i nio månader och under den tiden har inga tumörer utvecklats”, säger forskningsledaren och professorn Malin Parmar vid Lunds universitet till SVT.

Hon säger vidare att målet är att de odlade cellerna om fem till tio år ska finnas som läkemedel över hela världen, det skriver SVT.

ANNONS
ANNONS

Studien utvärderar säkerheten

Forskningen görs vid Lunds universitet i samarbete med Skånes universitetssjukhus, University of Cambridge, Imperial College London och Cambridge University Hospitals NHS Foundation.

Studien som nu görs ska utvärdera transplantationens säkerhet och hur väl patienterna tolererar den samt undersöka om de odlade nervcellerna kan bilda nya funktionella dopaminproducerande nervceller i patienternas hjärnor, det skriver Biostock.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Nytt elektroniskt implantat gör att en kvinna kan gå igen [Dagens PS]