Nytt elektroniskt implantat gör att en kvinna kan gå igen

Uppdaterad: 11 apr. 2022Publicerad: 11 apr. 2022
Schweiziska forskare har utvecklat ett nytt implantat som gör att en kvinna med neurodegenerativ sjukdom kan gå igen
Schweiziska forskare har utvecklat ett nytt implantat som gör att en kvinna med neurodegenerativ sjukdom kan gå igen (inte kvinnan på bilden). (foto: Pixabay)

En kvinna med en försvagande neurodegenerativ sjukdom har fått ett elektroniskt implantat i ryggmärgen som gör att hon kan gå igen.

ANNONS
ANNONS

En kvinna som varit sängliggande i mer än ett år kan gå igen efter att hon fått ett nytt, innovativt implantat i ryggmärgen. Kvinnan har en sjukdom som tidigare gjorde att hon föll ned medvetslös varje gång hon reste sig upp, det rapporterar Eurekalert.

Det innovativa implantatet har utvecklats av ett team av forskare vid forskningscentret NeuroRestore som leds av Jocelyne Bloch, en neurokirurg vid Lausanne University Hospital och professor vid University of Lausanne, samt Grégoire Courtine, professor i neurovetenskap.

De schweiziska forskarnas enhet inkluderar elektronik som implanteras direkt i ryggmärgen för att återaktivera de nervceller som reglerar blodtrycket och därigenom förhindrar implantatet att kvinnan förlorar medvetandet varje gång hon är i upprätt position.

Kunde inte resa sig upp

Resultatet av kvinnans implantat har publicerats i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine. Kvinnan som fått implantatet leder av sjukdomen multipel systematrofi, parkinsontyp, MSA-P, en ovanlig sjukdom som ger Parkinsonliknande symptom men även orsakar skador på nerver och ger ofta problem att reglera blodtryck, hjärtfrekvens och svettning.

För kvinnan som fått implantatet var symptomen på MSA-P att hennes blodtryck sjönk så drastiskt när hon stod upp att hon omedelbart förlorade medvetandet, vilket gjorde att hon inte kunde stå eller gå.

Upprätthåller blodtrycket

Det nya implantatet ger hopp åt patienter med neurodegenerativa sjukdomar som det för närvarande inte finns några botemedel för. Elektroniska implantat liknande det som placerats i kvinnans ryggmärg har tidigare gjort att tre förlamade män återfått rörelse i benen.

Chipet har tidigare använts för att behandla kronisk smärta, men chipet som implanterades i kvinnan designades om så att det kunde upptäcka förändringar i kvinnans hållning och instruera artärer att dra ihop sig för att upprätthålla hennes blodtryck.

“Vi har redan sett hur den här typen av terapi kan tillämpas på patienter med en ryggmärgsskada. Men nu kan vi utforska tillämpningar för att behandla brister till följd av neurodegeneration. Detta är första gången vi har kunnat förbättra blodtryckets reglering hos personer som lider av MSA, säger Grégoire Courtine till Eurekalert.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ny teknik hjälper förlamade att gå igen

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.