Novo Nordisk A/S nya fetmamedicin är det första nya läkemedlet för viktminskning som nått marknaden på flera år.

ANNONS

I juni lanserades Wegovy, det danska läkemedelsbolaget Novo Nordisks läkemedel mot fetma som ges via injektion en gång i veckan. Läkemedlet dämpar patienternas aptit och kan hjälpa dem att minska i vikt med cirka 15 procent. Förra kvartalet ökade Novo Nordisks intäkter från Wegovy med hela 41 procent. Det skriver Bloomberg.

Läkemedlet fungerar genom att efterlikna hormonet GLP-1 som riktar sig mot de områden i hjärnan som reglerar matintaget och aptiten. Dock ger läkemedlet biverkningar som sura uppstötningar och kräkningar.

Stor andel vuxna med fetma

I USA, där en stor del av den vuxna befolkningen kämpar med övervikt, är det danska läkemedelsbolagets fetmamedicin det första receptbelagda läkemedlet mot fetma som har godkänts på sju år. Sedan 2018 har antalet stater i USA där mer än en tredjedel av alla vuxna är feta nästan fördubblats, något som driver upp kostnaderna för sjukvård.

Bloomberg skriver att Novo Nordics vd Lars Fruergaard Jorgensen, vid en telefonkonferens på onsdagen sade att pandemin kan ha spelat en roll i människors motivation att gå ned i vikt eftersom det har visat sig att extra vikt kan förvärra sjukdomsförloppet för dem som drabbas av covid-19.

Han sade vidare att efterfrågan är stark och att det är olyckligt att de inte kan hjälpa alla patienter, samt att bolaget arbetar genom utbudsbegränsningar för att kunna producera och förpacka så mycket av läkemedlet som möjligt, enligt honom bör obalansen kunna lösas i början av nästa år.

Ökar risken för andra sjukdomar

Novo Nordisk satsar på behandlingar för fetma, en kronisk åkomma för vilken ett fungerande läkemedel har en enorm tillväxtpotential. Enligt beräkningar kommer det år 2025 finnas en miljard människor som lider av fetma, något som ökar risken för hjärtsjukdomar och andra sjukdomar som diabetes och cancer. Det är många läkemedelsbolag som har försökt utnyttja marknaden utan att lyckas.

ANNONS
ANNONS

Analytiker uppskattar att Novo Nordisks Wegovy kommer att bli en storsäljare nästa år, med årliga intäkter på över 3,2 miljarder dollar år 2024. Förra veckan höjde bolaget sina vinst- och försäljningsutsikter på grund av den starka efterfrågan på fetmaläkemedlet.

Läs mer: Koppling mellan ADHD och fetma samt ADHD och demens [Dagens PS]