För första gången medger Nordkorea ett covid-utbrott officiellt och åtgärden som vidtas är en strikt nationell nedstängning.

ANNONS

Statliga medier i Nordkorea rapporterar om ett utbrott av virusvarianten omikron i huvudstaden Pyongyang.

Exakt hur många fall det handlar om framgår inte av rapporterna, berättar BBC och konstaterar att det är första gången Nordkorea förklarat officiellt att covid-smittan finns i landet.

Observatörer tror emellertid att viruset funnits i Nordkorea länge.

Den nordkoreanska ledaren Kim Jong-un har lovat att utrota covid-viruset och det nu aktuella utbrottet beskrivs om ett ”allvarligt nödläge” där covid-19 lyckats forcera landets ”karantänfront”.

Nordkorea vägrar ge sina invånare vaccin

Nordkorea har omkring 25 miljoner invånare och man har avböjt att administrera vaccinprogram till sin fattiga befolkning.

Bland annat har Nordkorea avvisat det internationella samfundets erbjudande om att leverera miljontals doser vaccin från Astra Zeneca, och även kinesisktillverkad vaccin.

Samtidigt som landets sjukvård är undermålig och sårbar har Nordkorea stängt sina gränser för utländska besök för att hindra covid-smitta, vilket även stoppat förnödenheter till landet.

Det isolerade landets ekonomi är svårt sargad och matbristen akut.

Nordkorea har i två års tid, fram till nu, konsekvent hävdat att man bara upptäckt ett enda fall av covid-19.

ANNONS
ANNONS

Men nu inför alltså de nordkoreanska myndigheterna stränga restriktioner med en nationell lockdown.

Däremot är det fortfarande ovisst om Nordkorea tänker hålla fast vid sin linje och hårdnackat vägra acceptera hjälp utifrån.

Läs även: Nordkorea försökte stjäla vaccin från Pfizer [Dagens PS]