David Julius och Ardem Patapoutian tilldelas Nobelpriset i fysiologi eller medicin för sina upptäckter av receptorer för temperatur och beröring.

ANNONS

”Det här årets Nobelpris hänger ihop med vår förmåga att känna temperaturer och beröring, det som kallas somatosensation”, säger Patrik Ernfors vid Nobelförsamlingen.

David Julius är professor vid University of California, San Francisco. Han använde bland annat medlet capsaicin från chilipeppar för att identifiera en sensor i nervändar på huden som svarar på hetta. Ardem Patapoutian är professor och forskar på Scripps Research i La Jolla, Kalifornien. Han har forskat kring hur celler känner av mekaniskt tryck, på molekylär nivå, skriver Dagens Nyheter.

”Upptäckten är en väldigt grundläggande pusselbit som vi har saknat som vi nu har hittat för att förstå hur man kan översätta de fysikaliska fenomenen ut i världen som temperatur, till elektriska signaler som går upp i hjärnan. Det saknades just den här förståelsen för hur man gör den här överföringen”, säger Anna Wedell, professor i medicinsk genetik och ledamot i Nobelkommittén för medicinpriset.

På tisdag tillkännages pristagarna av fysikpriset, onsdag kemipriset och torsdag litteraturpriset. Fredspriset tillkännages på fredag och Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne på måndag den 11 oktober.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Analys: Greta Thunberg får Nobels fredspris [Dagens PS]