Dagens PS

Neuralink får testa sitt hjärnimplantat på människor

Elon Musk talar om Neuralink i november 2022. Nu har bolaget fått godkännande för att testa sitt hjärnimplantat i en klinisk studie på människa. 
Elon Musk talar om Neuralink i november 2022. Nu har bolaget fått godkännande för att testa sitt hjärnimplantat i en klinisk studie på människa. (Foto: Wikimedia Commons/Steve Jurvetson)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 maj 2023Publicerad: 26 maj 2023

USA:s läkemedelsmyndighet har gett Elon Musks hjärnimplantatbolag Neuralink godkännande att genomföra sin första kliniska studie på människa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Neuralink bygger ett hjärnimplantat, kallat Link, som ska hjälpa svårt förlamade patienter att kontrollera extern teknik med neurala signaler, det skriver CNBC.

Del av framväxande teknik

Det gränssnitt mellan hjärna och dator, eller BCI, som Link använder, är ett system som dechiffrerar hjärnans signaler och översätter dem till kommandon till extern teknik.

Forskare har studerat BCI-tekniken i flera decennier och flera företag har utvecklat lovande system som de vill få ut på marknaden.

Neuralink är en del av denna framväxande teknik och på grund av att Elon Musk är så välkänd är det kanske det mest kända bolaget inom segmentet.

ANNONS

Senaste nytt

Svårt att få godkännande från FDA

Link skulle kunna ge patienter med svåra degenerativa sjukdomar, som ALS, förmåga att kommunicera med omgivningen genom att flytta en dators pekare och skriva med hjälp av sina sinnen.

Det är dock inte lätt att få godkännande från USA:s läkemedelsmyndighet, FDA, för en kommersiell medicinteknisk produkt.

ANNONS

För att få det måste ett bolag framgångsrikt ha genomfört flera extremt grundliga testomgångar. Hittills har inget BCI-bolag fått slutgiltigt godkännande från FDA.

En första studie på människa

FDA, har dock nu gett Elon Musks Neuralink godkännande för en första klinisk studie på människa och det tar bolaget ett steg närmare marknaden.

“Detta är resultatet av ett otroligt arbete av Neuralink-teamet i nära samarbete med FDA och representerar ett viktigt första steg som en dag kommer tillåta vår teknik att hjälpa många människor”, skriver bolaget i en tweet.

I samma tweet skriver bolaget att patientrekryteringen till den kliniska studien ännu inte är öppen men att mer information kommer offentliggöras snart.

Kräver invasiv hjärnkirurgi

Neuralinks BCI kräver invasiv hjärnkirurgi, systemet är centrerat kring Link, länken, som är ett litet runt implantat som bearbetar och översätter neurala signaler.

Länken är kopplad till flera tunna trådar som förs in i hjärnvävnaden där de hittar de neurala signalerna.

ANNONS

Patienter som får Neuralingks implantat kommer få lära sig att styra det med hjälp av Neuralinks app som gör att de kommer kunna styra pekare och tangentbord via en bluetooth-anslutning.

För Neuralink när det en vinst att FDA nu godkänner en klinisk studie på människa, bolaget har på vägen hit drabbats av en del hinder som du kan läsa om i länkarna nedan.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Neuralink utreds för slarvig transport av patogener 

Läs mer: Elon Musks Neuralink utreds för djurskyddsbrott 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS