Nattugglor har högre risk att drabbas av diabetes

Uppdaterad: 12 sep. 2023Publicerad: 12 sep. 2023
En ny studie visar att nattugglor har högre risk att drabbas av diabetes
En ny studie visar att nattugglor har högre risk att drabbas av diabetes. (Foto: Pexels)

Enligt en ny studie har nattugglor en ohälsosammare livsstil än morgonpigga människor och därmed en högre risk att drabbas av diabetes.

ANNONS
ANNONS

Huruvida vi är morgonpigga, nattugglor eller någonting mitt emellan beror på våra personliga preferenser, energinivåer, vår genetik och våra arbetsscheman, det rapporterar Fortune.

I en ny studie undersökte forskare från Brigham and Women’s Hospital och Harvard Medical School hälsoresultat, livsstilsvanor och kronotyper hos över 63 000 sjuksköterskor mellan 45 till 62 år under cirka åtta år, från och med år 2009.

Hälsorisker för nattugglor

Studiedeltagarna hade inga tidigare hälsoproblem i början av och studien visar att morgonpigga människor har en hälsosammare livsstil än kvällsmänniskor och att nattugglor har högre risk att drabbas av diabetes.

“Våra resultat understryker de distinkta hälsorisker som nattugglor står inför, särskilt när det gäller diabetes, och varför livsstilsvanor spelar en viktig roll,” Sina Kianersi till Fortune.

Hon är huvudförfattare på studien och forskarstipendiat vid Brigham and Women’s Hospital och Harvard Medical School.

ANNONS
ANNONS

Ohälsosammare livsstil

Nattugglor, i studien kallade en definitiv kvällskronotyp, känner sig mer energiska på natten och har en tendens att gå och lägga sig senare.

I studien var de mer benägna att ägna sig åt ohälsosamma livsstilsvanor vad gäller träning, rökning, alkoholkonsumtion och sömnvanor.

“Nattugglor visade sig konsekvent ha mönster av rökning, överdrivet drickande, att inte få tillräckligt med sömn eller motion … och en dålig kost. Det är detta konsekventa mönster som vi ser med föreslagna resultat som inte bara är av en slump eller tillfällighet”, säger Sina Kianersi till Fortune.

Högre risk för diabetes

Enligt studien har nattugglor 72 procent högre risk att utveckla diabetes, det gäller även nattugglor som inte arbetar nattskift.

Ohälsosamma vanor gällande fysisk aktivitet och aktivitetsnivå samt BMI bidrog, enligt studieförfattarna, signifikant till sambandet mellan nattugglor och diabetesrisk.

ANNONS

Sina Kianersi menar dock att 19 procent av risken troligtvis kan tillskrivas genetik, metabolism och andra biologiska mekanismer, men det behövs mer forskning.

I säng innan midnatt

Hon påtalar att de här studieresultaten har konsekvenser för folkhälsan. Förra året publicerades en studie som visade att nattugglor kan vara mer insulinresistenta.

Det kan vara svårt att ändra sig från nattuggla till morgonpigg, men Sina Kianersi säger att det finns andra sätt att bekämpa konsekvenserna av att vara en nattuggla.

Du ska sova mellan sju och nio timmar varje natt, äta hälsosamt, röra på dig under veckan och inte hetsdricka alkohol. Sina Kianersi säger att det är särskilt viktigt för nattugglorna.

Abhinav Singh, medicinsk chef, Indiana Sleep Center, expert på Sleepfoundation.org säger att om du går och lägger sig före midnatt säkerställer du att du får optimal djupsömn.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Nattugglor har ökad risk att dö för tidigt

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.