Mystiskt hepatitutbrott kopplas till vanlig influensa

Uppdaterad: 03 apr. 2023Publicerad: 03 apr. 2023
hepatit
(Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX)

Ett mystiskt utbrott av akut och livsfarlig hepatit hos tidigare friska barn förbryllar – nu tror forskare att det finns kopplingar till vanlig influensa.  

ANNONS
ANNONS

Enligt tre oberoende studier som publicerades förra veckan i tidskriften Journal, finns det kopplingar mellan utbrottet av allvarlig hepatit som drabbade tidigare friska barn under 2022, och ett vanligt influensavirus.

Över 1000 barn drabbades

Mellan april och juli 2022 drabbades över 1000 barn i flera olika länder – 350 av dessa bara i USA – av hepatit.

Många av dessa barn drabbades av leverinflammation, utan att det fanns en känd bakomliggande orsak. Nästan 50 barn behövde en levertransplantation – och 22 barn dog, enligt WHO.

ANNONS
ANNONS

Drabbats av “hjälpvirus”

Enligt ny forskning kan hepatit-fallen ha kopplingar till ett vanligt barnvirus, AAV2. Det rapporterar CNN.

Det här vanliga viruset kan inte mutera om det inte får “hjälp” av ett annat virus, som adenovirus eller herpesvirus. Vad forskare fann var att bland nästan hälften av alla barn som drabbats av akut hepatit, hade många infekterades av flertalet “hjälpvirus”.

Och detta bidrog till att sjukdomsförloppet förvärrades för barnen, tror forskarna.

 Värre när restriktionerna släpptes

Tiden för sjukdomsutbrottet kan vara kopplat till att pandemirestriktionerna hävdes förra våren och sommaren, menar forskarna.

Efter att ha levt mer eller mindre isolerade och skyddade från virus under en tid, utsattes barnen plötsligt för smitta och sjukdomar igen.

“Plötsligt exponerades barn för en störtflod av virus efter nedstängningarna, och hade dåligt tränade immunsystem, som ledde till en ökad känslighet för annars ofarliga virus”, skrev den tyska forskaren doktor Frank Tacke, i ett pressmeddelande.

Läs även: Oförklarade fall av hepatit bland barn

Läs även: Kraftig ökning av akut hepatit hos barn oroar

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.