Dagens PS

Kraftig ökning av akut hepatit hos barn oroar

hepatit
En kraftig ökning av akut hepatit hos små barn oroar myndigheter (Foto: TT).
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 29 apr. 2022Publicerad: 27 apr. 2022

En kraftig ökning av akut hepatit hos små barn har dödat ett barn och har krävt levertransplantation hos minst 17 barn runt om i världen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

EU:s smittskyddsmyndighet ECDC gick den 12 april ut med en varning för att uppmärksamma läkare om en ovanligt kraftig ökning av oklar hepatit, som framför allt drabbat små barn. Majoriteten av barnen är mellan två och fem år gamla.

Enligt WHO har minst ett dödsfall rapporterats och några av barnen har fått allvarliga leverskador där 17 barn har behövt en levertransplantation.

I USA upptäcktes det första fallet i oktober 2021. Den 10 april fick WHO informationen om att 10 fall rapporterats i Skottland. Tre dagar senare rapporterade Storbritannien att man identifierat ytterligare 74 fall.

Adenovirus bakom ökning av akut hepatit

De flesta av de 169 fallen har upptäckts i Storbritannien, men också i flera EU-länder, däribland Norge och Danmark. Än så länge är orsaken okänd men i Storbritannien har man funnit adenovirus.

Enligt WHO finns det en möjlighet att den akuta hepatiten är ett resultat av en adenovirusinfektion som nu upptäcks oftare tack vare utökade tester. Adenovirusinfektioner har ökat efter att ha sjunkit till låga nivåer under pandemin.

WHO säger också att det är viktigt att undersöka om det är fråga om ett helt nytt adenovirus.

Upptäckten förbryllar

ANNONS

Adenovirus är vanliga virus som ligger bakom en blandning av sjukdomar. Det finns fler än 50 olika typer av virus som kan smitta människor. Vanliga symtom  är förkylningssymtom, feber, halsont, bronkit och lunginflammation och diarée.

Hos fler än 48 procent av de insjuknade barnen har man funnit adenovirus rapporterar WHO. Det är förbryllande då dessa virus vanligen försvinner av sig själv. De brukar normalt heller inte orsaka allvarliga infektioner hos barn.

Också i Sverige har  det varit några fler patienter med akut hepatit där orsaken är okänd. Björn Fischer, barnhepatolog på Astrid Lindgrens barnsjukhus säger dock till Dagens Medicin att han tror att det i Sverige är frågan om en slumpmässig variation.

Läs även: Testade positivt för covid-19 i 505 dagar före döden

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS