I USA uppmanas nu folk att bära munskydd inomhus även om de är vaccinerade och i Sidney ökar smittan och stadens nedstängning förlängs.

ANNONS

I Sidney, Australien, väntar ytterligare fyra veckors nedstängning och i USA uppmanas alla att bära munskydd inomhus när de befinner sig i områden med hög smittorisk, även fullvaccinerade. Orsaken är den smittsamma deltavarianten av covidviruset, det skriver svt.se.

Peter Hotez, läkare på Center for Vaccine Development vid Texas barnsjukhus menar att det finns ett alternativ till att åter bära munskydd inomhus.

”Det finns potentiellt ett sätt att komma runt det, det kan vara den där tredje immuniseringen”, säger han till CNBC.

Skyddar mot svår sjukdom

För närvarande skyddar vaccinen mot symptom och svår sjukdom, men Peter Hotez har noterat att vaccinen inte skyddar lika väl mot asymptomatisk smitta eftersom deltavarianten är så väldigt smittsam.

Nya data visar att människor som är smittade med deltavrianten kan bära på upp till över ett tusen gånger mer virus i näsgången än de som är smittade med originalviruset.

Skolbarn bör bära munskydd

Chefen för USA:s folkhälsomyndighet Centers for Disease Control and Prevention, CDC, Rochelle Walensky, sade på tisdagen till NBC News att nya studier visar att vaccinerade personer som smittas bär på lika mycket virus som ovaccinerade, vilket gör det möjligt för dem att sprida viruset vidare, samt att detta gör att CDC nu rekommenderar att alla skolbarn bär munskydd i höst.

Enligt Peter Hotez kan en påfyllnadsvaccinering öka antalet virusneutraliserande antikroppar hos dem som är vaccinerade och det är viktigt då det skulle kunna stoppa den asymptomatiska spridningen av deltavarianten.

ANNONS
ANNONS

Antal vaccinerade i Sverige

I Sverige har den 27 juli 6 297 397 personer fått minst en dos vaccin och av dessa har 4 024 593 personer fått två doser. Det innebär att 49,1 procent av den vuxna befolkningen i Sverige är fullvaccinerad och att 76,9 procent av befolkningen har fått minst en dos vaccin, det skriver svt.se.

Läs mer: Vad motiverar folk att ta vaccin mot covid-19? [Dagens PS]