Dagens PS

Molekylbygge får årets Nobelpris i kemi

Nobelpris i kemi till David MacMillan och Benjamin List
David MacMillan och Benjamin List tilldelas nobelpris i Kemi 2021 för organokatalys. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 okt. 2021Publicerad: 06 okt. 2021

Årets nobelpris i kemi går till Benjamin List och David MacMillan för att ha försett molekylkonstruktörer med ett nytt verktyg, organkatalys.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De båda forskarnas organkatalys har fått stort genomslag inom läkemedelsforskningen, och det har dessutom gjort kemin grönare. Det framgår av ett pressmeddelande.

Konstruerade molekyler behövs inom många forskningsområden. De ämnen som driver och styr kemiska reaktioner utan att bli en del av slutprodukten, katalysatorer, behövs både för att lagra energi i batterier och för att bromsa sjukdomsprocesser.

Exempelvis omvandlar katalysatorer i bilar giftiga ämnen i avgaser till ofarliga molekyler och i våra kroppar finns katalysatorer i form av enzymer, som skapar de molekyler vi behöver för att leva.

En tredje form av katalysatorer

Forskare trodde länge att det bara fanns två sorts katalysatorer, metaller och enzymer. Men år 2000 utvecklade Benjamin List och David MacMillan en tredje form av katalys och de gjorde det helt oberoende av varandra. Den bygger på små organiska molekyler och kallas asymmetrisk organokatalys.

Organiska katalysatorer har en stomme av kolatomer. På kolstommen sitter mer aktiva kemiska grupper som innehåller vanliga grundämnen, varför katalysatorerna är både miljövänliga och billiga att framställa.

”Detta koncept för katalys är lika enkelt som genialt, och faktum är att många har undrat varför man inte kom på det tidigare, säger Johan Åqvist, ordförande i Nobelkommittén för kemi, i pressmeddelandet.

Kan användas för att bygga läkemedel

ANNONS

Sedan den utvecklades år 2000 har organokatalys utvecklats det har visat sig att organiska katalysatorer kan användas till många olika kemiska reaktioner, med vars hjälp forskare kan bygga exempelvis läkemedel och molekyler som kan fånga ljus i solceller.

Benjamin List föddes 1968 i Tyskland och är Director vid Max-Planck-Institut für Kohlenforschung, Mülheim an der Ruhr i Tyskland.

David W.C. MacMillan föddes 1968 i Storbritannien och är Professor vid Princeton University i USA.

Läs mer: Nobelpriset i medicin till forskning om somatosensation

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS