Mer stress och sämre sömn i finansbranschen

Uppdaterad: 07 okt. 2022Publicerad: 07 okt. 2022
En studie visar att medarbetare inom finansbranschen är mer stressade och sover sämre än andra
En studie visar att medarbetare inom finansbranschen är mer stressade och sover sämre än andra. (Foto: Pexels)

Personer som arbetar inom finansbranschen har fler symptom på stress, sover sämre och har sämre koncentrationsförmåga än medarbetare i andra branscher.

ANNONS
ANNONS

En studie gjord av Zebrain Labs visar att medarbetare inom finansbranschen är mer stressade och sover sämre än andra, i studien har medarbetare i finansbranschen svarat på frågor om arbetsmiljö och hälsa.

Svaren har sedan jämförts med svar som medarbetarna lämnar efter att de fått coaching i nio veckor via Zebrains plattform för medarbetarutveckling. Bland medarbetare inom finansbranschen instämmer 57 procent i påståendet att de sover bra och känner sig utvilade, efter coachingen instämde 67,5 procent i påståendet.

Svårare att koncentrera sig på arbetsuppgifter

Självskattningen som medarbetarna i finansbranschen gjorde i undersökningen visar att de som arbetar i branschen generellt har svårare än andra att koncentrera sig på sina arbetsuppgifter. Medarbetare i finansbranschen uppskattade att de kan fokusera till 46 procent. Efter coachning uppskattade de att de kan fokusera till 52,8 procent.

“Det som sticker ut är att finansbranschens svar ligger lägre på frågor som är direkt kopplade till stressymptom, såsom sömnkvalitet och koncentrationsförmågan. Arbetsgivare inom branschen bör vara uppmärksamma på signaler och överväga förebyggande insatser för att motverka skadlig stress”, säger Martin Bellander, legitimerad psykolog och ansvarig för Zebrain Labs, i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Känner att de utvecklas i sitt arbete

Undersökningen visade även att 81 procent av medarbetarna inom finansbranschen upplever att de utvecklas i sitt arbete.

“Medarbetare inom finans upplever i större utsträckning än andra att de utvecklas via arbetet vilket är en nyckelfaktor för att behålla och attrahera talang. Intressant att notera att medarbetare inom branschen också ligger högt på frågor som rör samarbete med chefen. Här instämmer medarbetare till 82,6 procent att samarbetet är bra vilket är markant högre än genomsnittet, säger Martin Bellander i pressmeddelandet.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Svenska vd:ar mår bättre än genomsnittssvensken

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.