Lögn om dödlig sjukdom ledde till miljonböter

Uppdaterad: 17 jan. 2023Publicerad: 17 jan. 2023
Miljonböter
En känd professor hävdade att han hade lösningen på en svårbotad, dödlig sjukdom. Det ledde till miljonböter. (Foto: Pixabay)

Att ljuga om vetenskap kan stå dig dyrt. Det blev en världsberömd genetiker nyligen varse efter att ha sagt sig kunna bota Huntingtons sjukdom. En lögn som kommer att kosta honom miljonböter.

ANNONS
ANNONS

Det handlar om Stanley Cohen. En prisbelönt professor vid Stanfords universitet, känd som den första genetikern att transplantera gener från en levande organism till en annan.

Så långt inga konstigheter. Desto mer problematiskt blev det när den nu 87-årige professorn sade sig ha funnit en mirakelkur mot den neurologiska sjukdomen Huntingtons.

Angriper hjärnans celler

Huntingtons är en svår ärftlig sjukdom som angriper hjärnans celler och slår ut neurologiska och motoriska funktioner. Svårbotade symtom som Cohen sade sig ha funnit en lösning på och i förlängningen fick sin vän Christopher Alafi att investera 20 miljoner dollar i.

Bland annat genom att hävda att behandlingen redan fått ett godkännande. Så var dock inte fallet.

Tvärtom hade Cohens mirakelkur motsatt effekt på grund av “potentiellt dödliga biverkningar” som till exempel flera fall av allvarlig blodproppar som ledde till död och förlust av lemmar, skriver Fortune.

ANNONS
ANNONS

Bedrägeri som gav miljonböter

Det ledde till en stämning från Alafi som av förklarliga skäl krävde sina pengar tillbaka efter att ha förts bakom ljuset. Så blev också fallet sedan domstolen kunde fastställa att Cohen gjort sig skyldig till “oaktsam felaktig framställning”, enligt kalifornisk lag.

Ett bedrägeri som nu kommer att kosta den en gång så framburne professorn 29 miljoner dollar, motsvarande 301 miljoner kronor.

Cohen har sedan domen föll för en dryg månad sedan återbetalat hela summan men även överklagat domen. Han är fortsatt anställd av Stanfords universitet, enligt Fortune.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Gamla möss blev unga igen – funkar det på oss?

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS