Dagens PS

Life Science – en växande sektor

"När världen behöver vetenskap för att komma med svar, ser du att kapitalet rör sig mot biovetenskap", säger Matt Gardner som leder fastighetsrådgivaren CBRE:s Advisory Life Sciences verksamhet i USA
"När världen behöver vetenskap för att komma med svar, ser du att kapitalet rör sig mot biovetenskap", säger Matt Gardner som leder fastighetsrådgivaren CBRE:s Advisory Life Sciences verksamhet i USA. (Foto: CBRE)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 maj 2022Publicerad: 16 maj 2022

Inom kommersiella fastigheter i USA blomstrar tillväxten med väldig potential inom Life Science-sektorn, det enda området där optimism råder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Matt Gardner leder fastighetsrådgivaren CBRE:s Advisory Life Sciences verksamhet i USA. Han är en veteran med mer än 30 års erfarenhet inom teknik- och biovetenskapssektorerna och arbetar med CBRE-proffs i amerikanska biovetenskapshubbar och på tillväxtmarknader för att ge kunder råd om deras fastighetsbehov.

“När världen behöver vetenskap för att komma med svar, ser du att kapitalet rör sig mot biovetenskap. Det har aldrig varit mer sant än under de senaste fem åren. Det är ofrånkomligt att investeringar i en biovetenskaplig miljö måste ske. Du kan till exempel inte undgå kliniska prövningar”, säger Matt Gardner till Commercial Observer.

Segmentet biobaserade material växer

Han säger vidare att alla läkemedelsmyndigheter runt om i världen har regler och krav och att även om ekonomin vänder ned så ändrar det inte investeringen i ett kliniskt utvecklingsprogram.

Han menar att det är en av de saker som har hållit igång branschen under lång tid, samt att det också finns en annan del av branschen som vi inte pratar om tillräckligt ofta, segmentet för biobaserade material, alltså syntetiska biologiska produkter.

Enligt Matt Gardner har den delen av branschen gått otroligt bra under det senaste decenniet, och under de senaste åren har miljarder dollar investerats där, något som inom en snar framtid kommer ge utdelning.

Universitetsforskningsparker

“Forskningsparker har varit hem för mycket av denna industri i 70 år, och det segmentet genomgår en enorm förnyelse just nu. Så vi ser en hel generation av uppdaterade investeringar i universitetsforskningsparker. Det har också gjorts enorma investeringar, nästan en generationssatsning, i nya labb runt om i landet, och i omställningar och klass A-kontor för Life Science-industrin”, säger han till Commercial Observer.

ANNONS

Han säger vidare att tillverkningsmiljön dessutom är full över hela världen, samt att USA under det senaste året har sett mer än 6 miljarder dollar i nya tillverkningsinvesteringar, och att det kommer fortsätta.

Institutioner, talang och riskkapital

Matt Gardner berättar att det har skett en enorm tillväxt i de tre stora amerikanska Life Science-städerna San Diego, San Francisco-området och Boston. Han menar att det traditionella huvudområdet för pharma, mellan Philadelphia och New York, inklusive New Jersey, fortsätter att vara ankaret för de multinationella företagen i branschen, men att en framväxande grupp nu uppstå i andra delar av USA, Montgomery, Houston och Seattle.

Han säger vidare att många investeringar görs i Research Triangle Park, som finns i Raleigh, Durham och Chapel Hill, samt i Chicago och Colorado samt att alla platser han nämnt har tre huvudingredienser gemensamt, nämligen forskningsinstitutioner som universitet och medicinska forskningsinstitut eller filantropiska vetenskapliga institut, talang och riskkapital.

“Jag skulle inkludera inte bara riskkapital, utan också entreprenörsandan i en region och dess vilja att ta risker. Det har varit ett kännetecken för framgångsrika innovationsekosystem i decennier”, säger Matt Gardner till Commercial Observer.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Amerikanskt investmentbolag satsar på biotech i Europa

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS