Dagens PS

Lider du av vallningar? Nytt läkemedel kan hjälpa

klimakteriet
Nytt läkemedel mot klimakteriebesvär godkänd av FDA (Foto: Pixabay)
Kajsa Söderberg
Kajsa Söderberg
Uppdaterad: 15 maj 2023Publicerad: 15 maj 2023

Många kvinnor lider i tystnad av besvär från klimakteriet. Enligt 1177 drabbas vissa kvinnor av alltifrån nedstämdhet, torra slemhinnor till urinvägsbesvär och värmevallningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Värmevallningar är ett vanligt problem bland kvinnor i klimakteriet, cirka 80 procent av kvinnor lider av just detta. Men nu finns det ett nytt läkemedel på marknaden som behandlar just vallningar och nattsvettningar.

Däremot finns det tyvärr risker förknippade med läkemedlet. Bland annat ökad risk för leverskada.

Godkänt av FDA

Astellas Pharma, ett japansk läkemedelsföretag, har nyligen utvecklat ett läkemedel mot värmesvallningar orsakade av klimakteriet. Läkemedlet heter Veozah och har blivit godkänt av amerikanska läkemedelsverket, FDA rapporterar FemTech World. 

Trista biverkningar

Man behandlar ofta klimakteriebesvär med hormonterapier, men i de fall kvinnan inte tål hormonbehandling kan Veozah vara ett alternativt, säger Dr Janet Maynard, på FDA.

Däremot finns det en rad ganska trista biverkningar med läkemedlet. Bland annat diarré, sömnsvårigheter, ryggvärk och skador på levern.

Det är alltså lite som det gamla ordspråket – pest eller kolera? Vad är värst? Värmevallningar eller leverskador? Förhoppningsvis slipper du båda.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Professor: Föroreningar skadar barn för livet 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS