I Sydafrika leder inte omikronvarianten till att fler människor läggs in på sjukhus. Samtidigt omvärderar USA sitt reseförbud från södra Afrika och andra länder vill inte se nya restriktioner.

ANNONS

Forskningen kring omikron har hittills visat att den inte leder till allvarligare sjukdom än delta, där USA:s överläkare Anthony Fauci inte ser varianten ”som särkilt allvarlig”, enligt ett uttalande på söndagen, berättar Bloomberg. 

Ser över reseförbud

Trots att den nya varianten har spridit sig till 16 amerikanska delstater så ser Biden-administrationen nu över sitt reseförbud från södra Afrika.

”Reseförbudet infördes när vi inte hade tillräckligt med information”, sa Anthony Fauci.

Samtidigt har Frankrike klargjort att landet inte vill införa nya restriktioner eller lockdowns och Storbritannien har uttryckt en ovilja att införa vaccinmandat.

Men alla är inte inne på samma spår. Modernas vd Stephen Hoge sa att de nuvarande vaccinen kan vara ett otillräckligt skydd mot omikron, men att det är för tidigt att säga till vilken grad.

Behöver inte uppsöka sjukhus

I Sydafrika ökar fallen av covid-19 men det ser samtidigt ut som att många smittade inte behöver uppsöka sjukhus.

Landets president Cyril Ramaphosa sa på lördagen att det ser ut som att omikron smittar snabbare än andra varianter men att det samtidigt inte leder till större belastning för sjukhusen.

ANNONS
ANNONS

”Våra sjukhusinläggningar ökar inte i en alarmerande takt, vilket innebär att även om människor testar positivt så läggs de inte in på sjukhus i stort antal”, sa han.

Läs även: WHO: Omikron nu bekräftat i 38 länder [Dagens PS]