Dagens PS

Nytt läkemedel kan förbygga hjärtinfarkt

medicin
Nu kan kolkicin hjälpa till i kampen mot hjärtinfarkter. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 25 sep. 2023Publicerad: 25 sep. 2023

Kolkicin är det första läkemedlet som har godkänts av Food and Drug Administration, FDA, för att behandla kardiovaskulär inflammation. Det kan i sin tur förbygga hjärtinfarkt.

ANNONS
ANNONS

Kolkicin har använts som medicin mot ledinflammation, gikt, i ett par tusen år. Nyligen kom även ett annat genombrott när amerikanska Food and Drug Administration godkände kolkicin som det första läkemedlet någonsin för att behandla kardiovaskulär inflammation – vilket i sin tur alltså kan kan förebygga hjärtinfarkt, skriver WSJ.

“Det kommer vara ett unikt läkemedel – det enda antiinflammatoriska läkemedlet som är godkänt för hjärtsjukdomar”, säger Michael Blaha, chefen för klinisk forskning vid Johns Hopkins Ciccarone Center for Prevention of Cardiovascular Disease iBaltimore.

Kolkicin ska bekämpa hjärtinfarkt

Att kolkicin nu godkänts av FDA för att behandla kardiovaskulär inflammation öppnar upp enorma möjligheter i att bekämpa problemet med hjärtinfarkter. Steven Nissen, akademisk chef vid Heart Institute, Cleveland Clinic beskriver det hela som en “viktig milstolpe”.

“Ju närmare man tittar på detta, desto mer ser man att inflammation spelar roll”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Läkare försiktiga

Trots den goda nyheten kan läkare framöver vara försiktiga innan de skriver ut läkemedlet till sina patienter som till exempel redan har njur- eller leversjukdomar.

Den godkända dosen på 0,5 milligram en gång om dagen är något lägre än 0,6 milligram generisk kolkicin som redan finns på den amerikanska marknaden, där den nya lägre dosen dock kan mildra njurriskerna som finns med den högre dosen.

Eftersom FDA godkände medicinen i juli så är riktlinjerna från American College of Cardiology och American Heart Association hittills försiktiga och de säger att kolkicin kan övervägas” som ett alternativ för att minska återkommande kardiovaskulära händelser”.

Läs även:

Oväntade grönsaken som kan skydda hjärtat – Dagens PS

Ny forskning: Den här dagen är värst för hjärtat – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS