Dagens PS har tidigare rapporterat om Spotifygrundaren Daniel Eks planer på att reformera sjukvården. Nu kritiseras hans vision av den Svenska Distriktsläkarföreningen.

ANNONS

Det var i en intervju med Svenska Dagbladet tidigare i veckan som Spotifys grundare Daniel Ek uttryckte en önskan om att effektivisera svensk sjukvård med proaktiva metoder och AI.

Närmare bestämt då med hjälp av det nystartade företaget Neko Health och en avancerad helkroppsskanning av kroppen, som Ek tagit fram tillsammans med Hjalmar Nilsonne, grundare av energiappen Watty.

Läs gärna mer om det här!

Pinsamt jämföra människor med bilar

Nu möter Daniel Eks affärsidé hård kritik från Marina Tuutma, specialist i allmänmedicin och ordförande i Svenska Distriktsläkarföreningen och Läkarförbundets digitaliseringsråd.

Bland annat för att de jämfört människokroppen med bilar. En metafor som inte tycks ha gått hem hos Tuutma.

”När två individer utan medicinsk kompetens landar i det att det går att inspektera kroppar på samma sätt som bilar… Då tycker jag att de gör bort sig lite. Det finns inga enkla lösningar på komplexa problem”, säger Tuutma till Svenska Dagbladet.

Daniel Ek naiv

Vidare menar Tuutma att screening är kostsamt och inte gör särskilt mycket nytta för vare sig individen eller hälso- och sjukvårdssystemet, även om hon är för innovation

”Jag är för innovation och det är jätteviktigt med folk som vill ta fram nya produkter. Det jag och många andra vänder mig emot är naiviteten”, säger hon till Svenska Dagbladet.

På Neko Health tar man dock kritiken med ro.

ANNONS
ANNONS

”Vi erbjuder hälsoundersökningar för människor som vill förstå sin hälsa bättre. Till vår hälsomottagning kommer de som själva betalar och vill ha en sådan undersökning. Vi utvecklar verktyg för läkare i primärvården för underlätta deras arbete”, säger Andreea Valdman, specialist i allmänmedicin och medicinskt ansvarig på Neko Health.

Vill du läsa ta del av fler nyheter inom Life Science? Så här enkelt prenumererar du på Dagens PS nyhetsbrev

Läs även: Spotifygrundaren vill reformera sjukvården [Dagens PS]