Kor ser oväntat bra i mörker

Uppdaterad: 05 juni 2023Publicerad: 06 juni 2023
Kor mörker
Kor ser bättre i mörker än man tidigare trott, visar ny forskning. (Foto: Unsplash)

Du har förstås funderat en del på det. Nu kan du slappna av. Kor ser oväntat bra i mörker, enligt en ny doktorsavhandling.

Mjölkkor ser bra i mörker, så nattbelysning i ladugården behövs inte för kornas del. De behöver heller inte rött och blått ljus, som har förespråkats.

ANNONS
ANNONS

Hur man tagit reda på det?

Bland annat genom att låta kor ta sig fram i mörka hinderbanor, framgår av ett doktorsarbete hos SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

Håller längre

I takt med att LED-armaturer har blivit mer tillgängliga och avancerade har de blivit intressanta även i lantbruket, eftersom de håller länge och är energisnåla. Tillverkarna har även marknadsfört möjligheten att utnyttja ljus i olika färger.

Teorin har, bland annat, varit att blått ljus ökar kornas aktivitet och att rött ljus kan användas under natten så att personalen kan övervaka djuren utan att störa dem.
Det röda ljuset uppfattas nämligen inte som ljus av kor, enligt forskarna.

ANNONS
ANNONS

Reagerar annorlunda

Men eftersom tydliga vetenskapliga belägg saknats har Sofia Lindkvist vid SLU fördjupat sig i frågan i ett doktorsarbete.

I hennes studie undersöks hur kornas pupiller reagerar vid olika färg på ljuset. Det visar sig att de reagerar annorlunda på rött ljus jämfört med vitt och blått.

“Det skulle kunna visa att det finns en sanning bakom påståendet att korna inte ser rött ljus. Men när vi sedan jämförde dessa tre ljusfärger när de användes som artificiellt dagsljus under fem veckor kunde vi inte se någon skillnad i vare sig dygnsrytm eller mjölkmängd”, säger Sofia Lindkvist.

“Att ögonen inte reagerade på rött ljus beror nog snarare på att det röda ljuset inte stimulerar de näthinneceller som signalerar att pupillen ska dra ihop sig”, säger Sofia Lindkvist.

Klarar hinderbanan

I doktorsarbetet gjordes också en studie där korna fick gå igenom en hinderbana i olika ljusmiljöer.

ANNONS

Det handlade om ljusa och mörka miljöer, men också om jämnt och ojämnt ljus samt ljus med olika färg.

Korna var dock säkra på klöven och gick lika obehindrat igenom banan i mörker som i starkt vitt ljus, visade det sig.

Ser bra men är försiktiga

I svagt rött ljus, där vissa delar av hinderbanan var bättre upplysta än andra, gick korna dock långsammare och verkade undersöka sin omgivning närmare.

Forskarnas slutsats är, inte oväntat, att kor ser bra i mörker, men är mer försiktiga i en ganska mörk miljö med ojämn belysning.

Avhandlingen, menar Sofia Lindkvist, ger viktig kunskap om hur ladugårdar bör ljussättas.

Och den viktigaste punkten blir att kor inte behöver ljus för att hitta i ladugården under natten.

Läs även: ”Studien är ett hån mot forskarvärlden”

Läs även: Arla kammar noll mot KO i domstol

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS