Världens första kontaktlinser mot allergi har nu godkänts för användning i USA. Johnson & Johnson jobbar på att få ut linserna på fler marknader.

ANNONS

Läkemedelsbolaget Johnson & Johnson har utvecklat endagslinser som är belagda med ketotifen, en vanlig antihistamin som används för att behandla allergier. Linserna är skapade för allergiker som använder kontaktlinser.

Linserna, som kallas Acuvue Theravision, har nyligen godkänts för användning av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA och finns redan på marknaden i Kanada och Japan. Johnson & Johnson jobbar dessutom med sjukvårdsmyndigheter runt om i världen för att få ut linserna på fler marknader.

Effekt upp till 12 timmar

Godkännandet i USA kommer efter att resultat från en fas 3-studie visat att linserna effektivt och snabbt minskade kliandet i ögonen i upp till 12 timmar. IFL Science skriver att cirka 40 procent av dem som använder kontaktlinser uppger att de har besvär med kliande ögon på grund av allergi.

Det antiallergiska medlet ketotifen finns bland annat i ögondroppar för behandling av allergi. Enligt IFL Science tycker nästan 80 procent av kontaktlins-användare med allergi att det är frustrerande när deras allergi stör deras linsanvändning.

”Okulär allergisk klåda hos kontaktlinsbärare kan snart vara ett problem från det förflutna tack vare beslutet från FDA att godkänna Acuvue Theravision med Ketotifen”, säger Brian Pall, chef för klinisk vetenskap på Johnson & Johnson Vision Care, i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Forskning ska nå patienter snabbare med ny forskningsmiljö [Dagens PS]