Dagens PS

Klinisk studie med mRNA-vaccin mot hiv

Moderna och IAVI har påbörjat en klinisk fas 1-studie med ett experimentellt mRNA-vaccin mot HIV
Moderna och IAVI har påbörjat en klinisk fas 1-studie med ett experimentellt mRNA-vaccin mot HIV. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 feb. 2023Publicerad: 02 feb. 2022

Nu har Moderna och IAVI officiellt påbörjat en klinisk fas 1-studie med ett experimentellt vaccin mot hiv.

ANNONS
ANNONS

Läkemedelsbolaget Moderna och den ideella forskningsorganisationen International AIDS Vaccine Initiative, IAVI, har nu påbörjat en klinisk fas 1-studie och administrerat de första doserna av sitt nya experimentella HIV-vaccin, det skriver IFL Science. Studien väntas pågå till 2023.

Vaccinet ska göra så att kroppen skapar brett neutraliserande antikroppar, så kallade bnAbs, och baseras på tidigare forskning från IAVI och Scripps Research. BnAbs är specialicerade blodproteiner som kan fästa sig på HIV-virusets spikprotein och förhindra att viruset attackerar friska celler.

När kroppen fås att bilda bnAbs skapas ett immunförsvar som kan neutralisera olika stammar av hiv-viruset och nu har Modernas mRNA-teknik använts till vaccinet.

Tillåter mer flexibel vaccindesign

“Vi är oerhört glada över att utveckla denna nya riktning inom HIV-vaccindesign med Modernas mRNA-plattform. Jakten på ett hiv-vaccin har varit lång och utmanande, och att ha nya verktyg som immunogener och plattformar kan vara nyckeln till snabba framsteg mot ett brådskande nödvändigt, effektivt HIV-vaccin”, säger IAVI:s vd och koncernchef dr. Mark Feinberg i ett pressmeddelande.

Den kliniska fas 1-studien kallas IAVI G002 och huvudsyftet med studien är att få se samma immunrespons som sågs i Schiffs studie, IAVI G001, men även att uppnå ytterligare mognad av B-celler, som producerar bnAbs.

Vaccin som använder mRNA-tekniken tillåter en mer flexibel vaccindesign och testning, och även en snabbare produktion, något som skulle kunna spara flera år av utveckling.

Unik möjlighet med mRNA

ANNONS

“Vi är mycket glada över att samarbeta med IAVI och Bill & Melinda Gates Foundation för att tillämpa vår mRNA-teknik på hiv. På Moderna tror vi att mRNA erbjuder en unik möjlighet att möta kritiska otillfredsställda folkhälsobehov runt om i världen, säger Modernas vd (president) Stephen Hoge i pressmeddelandet.

“Vi tror att utvecklingen av detta hiv-vaccinprogram i samarbete med IAVI och Scripps Research är ett viktigt steg i vårt uppdrag att leverera potentialen för mRNA för att förbättra människors hälsa”, fortsätter han.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Påfyllnadsdos mot omikron ska börja testas snart

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS