Dagens PS

Påfyllnadsdos mot omikron ska börja testas snart

Enligt Modernas vd Stéphane Bancel ska kliniska prövningar av en påfyllnadsdos som är skapad för att slå mot omikron påbörjas snart, bolaget har även uppdaterat sina vaccinförsäljningsprognoser
Enligt Modernas vd Stéphane Bancel ska kliniska prövningar av en påfyllnadsdos som är skapad för att slå mot omikron påbörjas snart, bolaget har även uppdaterat sina vaccinförsäljningsprognoser. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 jan. 2022Publicerad: 11 jan. 2022

Moderna ska snart börja testa sitt nya covid-19-vaccin, en påfyllnadsdos som är skapad för att slå mot omikron.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På måndagen sade Moderna att de tidigt under år 2022 ska starta kliniska studier med sitt covid-19-vaccin som är utvecklat för att slå mot omikronvarianten.

Modernas vd, Stéphane Bancel, säger att bolaget fortfarande samlar in data och testar olika tillvägagångssätt, inklusive en särskild omikron-påfyllnadsdos av covid-19-vaccinet som även innehåller mutationer som finns i andra virusvarianter som, exempelvis delta. Det skriver Financial Times.

Behöver några veckor till

Tidningen skriver att Stéphane Bancel, vid en JP Morgan-konferens, sade att Moderna behöver några veckor till för att samla in data från tester gjorda på personer som är infekterade med omikron.

“Med den datamängden som talar till folkhälsoledare, hälsoministrar och så vidare, i nyckelländer, kommer vi att kunna bestämma vad vi tycker är den bästa produkten för att skydda så många människor som vi kan”, sade han, skriver Financial Times.

Uppdaterade prognos för vaccinförsäljning

Bolaget uppdaterade även sin vaccinförsäljningsprognos för 2022, och meddelade att man tecknat ett avtal om vaccinköp värt 18,5 miljarder dollar, cirka 168 miljarder kronor, samt optioner för ytterligare 3,5 miljarder dollar, drygt 31,7 miljarder kronor, i försäljning.

Financial Times skriver att enligt Stéphane Bancel kan Moderna leverera 2 till 3 miljarder doser under 2022 och han tror att påfyllnadsdoser kommer bli årliga för sårbara individer, som personer över 50 och immunförsvagade individer, liksom för medarbetare inom hälso- och sjukvården.

ANNONS

Efter att Stéphane Bancel gått ut med att bolaget ska påbörja kliniska prövningar i början av 2022 av en påfyllnadsdos som är skapad för att slå mot omikron, och efter att bolaget uppdaterat sina vaccinförsäljningsprognoser, steg Modernas aktie med nästan 9 procent på New York-börsen, det skriver Dagens industri.

Läs mer: Moderna kan ha vaccin mot omikron klart i början av 2022

Läs mer: Moderna ska använda mRNA mot influensa, cancer och HIV

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS