Enligt statliga kinesiska medier är läget med covid under kontroll i landet. Myndigheterna målar upp en bild att viruset redan har toppat och att det är säkert för befolkningen att gå ut och fungera som vanligt.

ANNONS

Under den gångna helgen ville de kinesiska myndigheterna måla upp bilden att läget i landet nu är under kontroll, berättar CNBC.

Liv och rörelse på vissa håll

Även om många kineser fortfarande stannar hemma och är oroliga att bli smittade så syntes liv och rörelse till i vissa städer under helgen, framför allt bland unga kineser på ställen som Wuhan – där viruset först började spridas för tre år sedan.

”Nu känner jag och mina vänner oss relativt positiva och optimistiska”, säger en 29-årig lärare som heter Wu.

”Många människor är ute.”

Han medgav dock att viruset kommer slå till hårt mot den äldre delen av befolkningen, där ingen riktigt vet hur många som verkligen är drabbade. Kina uppgav ett nytt dödsfall under fredagen och ytterligare ett på lördagen.

Dem officiella siffran ligger nu på 5 249 dödsfall i Kina, en siffra som kritikerna hävdar inte stämmer överens med verkligheten.

Många länder inför restriktioner mot Kina

Att Kina inte är öppna med den verkliga statistiken har redan fått konsekvenser sedan många länder nu kräver ett negativt covidtest för kinesiska resenärer. På söndagen tillkom även Kanada och Australien till listan av länder som har satt upp de nya restriktionerna. Marocko kommer helt förbjuda kinesiska resenärer att komma in i landet.

ANNONS
ANNONS

Australien hävdar att eftersom Kina inte är ärliga så kommer Australiens gränser vara stängda framöver för alla de kineser som hade planerat att resa till landet och som är smittade av viruset. Australien som är känt för sina stränga gränskontroller vill inte ha in några nya varianter, och tar därför det säkra före det osäkra.

Läs även: Hälften av kinesiska passagerare har covid – hårdare inreseregler [Dagens PS]

Läs även: Kina knyter tätare band med Ryssland [Dagens PS]