Kanske inte lika verksam som vi trott – och dessutom med baksidan att den minskar sexlusten och förmågan att nå orgasm. Det handlar om ny forskning och om medel som Prozac.

ANNONS

En populär och i decennier bergfast förklaring kring depression avvisas nu av forskare. Det handlar om den grupp av antidepressiva medel där Prozac är den mest kända.

Under decennier har läkare rekommenderat SSRI, på inte så smidig svenska översatt till selektiva serotoninåterupptagshämmare, som mycket använda antidepressiva medel.

Den mest kända inom SSRI-gruppen är Prozac.

Läkarna har trott att SSRI verkar genom att öka på nivåerna av serotonin, i sin tur en kemikalie som bär signaler mellan nervceller i hjärnan. Teorin bygger på hypotesen att brist på serotonin orsakar depression.

”Teorin håller inte”

Nu hävdar flera undersökningar att teorin inte håller. Kritiken sammanfattas nu i Molecular Psychiatry, som The Economist refererar.

ANNONS
ANNONS

Denna översikt, ledd av Joanna Moncrieff från University College i London täcker flera forskningsområden kring sambandet mellan serotonin och depression.

I granskningen säger man sig inte se någon skillnad mellan kliniskt deprimerade och friska.

I en annan del undersökte man receptorproteinerna som svarar på serotonin och vägarna det återabsorberas. Här fann man ibland tecken på högre serotoninaktivitet hos personer med depression, vilket var motsatsen mot vad man kunde vänta sig enligt den styrande teorin.

Såg ingen skillnad

En tredje linje var att utgå från att serotonin tillverkas av tryptofan, som kroppen inte kan skapa och som vi därför måste få i oss via maten.

I de experimenten sänkte man deltagarna serotoninnivåer genom att ta bort tryptofan, med Joanna Moncrieffs team kunde ändå dra slutsatsen att en sänkning av serotonin den här vägen inte orsakade depression hos deltagarna:

Man har heller inte hittat några skillnader mellan de gener som reglerar serotoninet hos de med depression och de utan.

ANNONS
ANNONS

Om det är så att serotonin inte orsakar depression väcker det frågor om SSRI:s som Prozac, menar forskarna.
Man konstaterar att SSRI:s hjälper vissa men inte andra och att det finns biverkningar som minskad sexualdrift och oförmåga att få orgasm.

Slutsatsen blir att det är bra att förstå vem som har nytta av SSRI och vem som inte har det – och att utan den i decennier förhärskande serotonin-hypotesen är läkarvetenskapen tillbaka på ruta ett.

Läs även: WHO-chefen: Apkoppor hotar globala folkhälsan [Dagens PS]