Dagens PS

WHO-chefen: Apkoppor hotar globala folkhälsan

WHO apkoppor
En manlig turist i Montreal, Kanada, får vaccin mot apkoppor 23 juli i år. (Foto: The Canadian Press via AP / TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 24 juli 2022Publicerad: 24 juli 2022

Epicentrum för smittspridningen av apkoppor är som Dagens PS tidigare rapporterat Europa, men WHO utlyser nu ett globalt hälsonödläge på grund av smittan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är CNBC som uppger att FN-organet WHO bestämt sig för att beteckna apkoppor som ett globalt hot och att det krävs samordnade, internationella åtgärder för att komma till rätta med utbrottet.

Senast världshälsoorganisationen WHO utfärdade ett globalt hälsonödläge var i samband med covid-19-utbrottet i januari 2020.

Det ska sägas att WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus ändå bedömer risken för att smittas av apkoppor som måttlig, men att hotet är störst i Europa.

Europa uppges vara epicentrum för smittan och just nu är det män som har sex med män som löper störst risk att bli smittade av apkoppor, berättar CNBC.

Ett globalt hälsonödläge innebär att medlemsländer är skyldiga att rapportera in händelser som är kopplade till smittspridning.

Det faktum att infektionerna av apkoppor ökat senaste veckorna har fått WHO att gå ut med sin skarpaste varning.

WHO-chefen: Utgör ett hot mot folkhälsan internationellt

Att situationen förvärrats är obestridligt. Förra månaden vägrade WHO att utlysa globalt hälsonödläge kring apkoppor.

ANNONS

“Vi har ett utbrott som har spridit sig snabbt över hela världen, genom nya överföringssätt, som vi förstår för lite om. Av alla dessa skäl har jag beslutat att det globala utbrottet av apkoppor utgör ett hot mot folkhälsan av internationellt intresse”, deklarerar WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus nu.

CNBC uppger med hänvisning till WHO att över 16 000 fall av apkoppor rapporterats från mer än 70 länder hittills i år, och att antalet bekräftade infektioner ökade med 77 procent från slutet av juni till början av juli.

Sex dödsfall i apkoppor har rapporterats från Afrika i år, men inga människor har dött i viruset utanför Afrika och de flesta återhämtar sig från en infektion av apkoppor under två till fyra veckor, framgår det.

Läs mer: Apkoppor sprider sig nu mest och snabbast i Europa

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS