Att ha ett ”hormonstörande” ämne i sina produkter kan ge negativa utslag på börsen. På onsdagen rasade det Mölndalbaserade bioteknikbolaget I-Tech med nära 50 procent sedan det stod klart att en expertpanel har stämplat en av bolagets produkter.

ANNONS

Det handlar om att en EU-expertpanel har stämplat Medetomidin, som finns i det First North-listade bioteknikbolagets produkt Selektope, som ”hormonstörande”, berättar Di.

I-Tech såg fördubbling i intäkter

Den aktiva substansen är ett biologiskt bekämpningsmedel som används i marin bottenfärg för att stoppa havstulpaner från att sprida sig. Fram tills nu hade det gått bra för I-Tech som såg en fördubbling i intäkterna under det första kvartalet och landade runt 30 miljoner kronor. Även aktien drog iväg med 40 procent sedan årsskiftet.

Produkten är hormonstörande

Det tog dock ett abrupt slut på onsdagen sedan experterna inom den europeiska kemikaliemyndigheten ECHA hävdar att ämnet stör hormoner.

Bolagets vd Philip Chaabane medger att ”det finns en fara och en risk, det går inte att sticka under stol med”.

”Men vi har gott om utrymme att hantera situationen”, säger han.

I-Tech tänker med hjälp av sina egna jurister ”fajtas på alla sätt vi kan” för att få till ett annan beslut, där experterna enligt Philip Chaabane har använt högre koncentrationer av ämnet i sina tester ”än vad som är relevant för bedömning enligt biocidlagstiftningen”, och de har samtidigt ”tagit ut svängarna på ett sätt som gränsar till det lagliga.”

Brant uppförsbacke

Det innebär en rejäl uppförsbacke för bolaget som i åratal har försökt få tillstånden att gå igenom, för att sedan se aktien rasa med nästan 50 procent.

ANNONS
ANNONS

Philip Chaabane beskriver det hela som ”en käftsmäll och blixt från klar himmel”.

Läs även: Amerikanskt investmentbolag satsar på biotech i Europa [Dagens PS]

Läs även: Potential: Snart vänder det för biotech-aktier [Dagens PS]