Ny forskning visar att intensiv behandling mot högt blodtryck kan minska risken för demens och förbättra hjärnans hälsa.

ANNONS

Intensiv behandling mot högt blodtryck ger positiva förändringar på de strukturer i hjärnan som är förknippade med utrensning av gifter och andra biprodukter, det rapporterar Neuroscience News.

Positiva förändringar i hjärnstrukturer

Utvärderingar av magnetkamerabilder visar på positiva förändringar i hjärnstrukturer hos personer som fick mer intensiv behandling mot högt blodtryck.

De positiva förändringarna syntes i hjärnstrukturer som involverar hjärnans förmåga att rensa ut gifter och andra biprodukter.

Första studien som kollar detta

Studien är den första som undersöker om intensiv behandling av högt blodtryck kan bromsa eller vända strukturella förändringar som är relaterade till volymen av hjärnans perivaskulära utrymmen.

Hjärnans perivaskulära utrymmen är de områden som finns runt de av hjärnans blodkärl som är involverade i hjärnans utrensning och de tenderar att förstoras när vi blir äldre.

ANNONS
ANNONS

Kan bidra till demens

”Om hjärnan inte kan rensa bort toxiner och metabola biprodukter ordentligt, kommer de att ackumuleras och kan bidra till utvecklingen av demens”, säger Kyle Kern till Neuroscience News.

Han är studiens huvudförfattare och klinisk forskare inom den intramurala strokegrenen av National Institute of Neurological Disorders and Stroke, en avdelning av National Institutes of Health i Bethesda, i Maryland, USA.

Artärerna blir stelare

”En del forskning har föreslagit att pulsationerna i hjärnans artärer med varje hjärtslag hjälper till att driva bort dessa giftiga hjärnbiprodukter i de perivaskulära utrymmena”, säger han till Neuroscience News.

Han förklarar att högt blodtryck, på lång sikt, gör artärerna stelare och försämrar funktionen och förmågan att rensa ut gifter, vilket resulterar i förstoring av hjärnans perivaskulära utrymmen.

658 personers hjärnskanningar

I den preliminära forskningen har forskarna analyserat 658 studiedeltagares magnetkamerabilder. De hade en medelålder på 67 år och 60 procent var kvinnor.

ANNONS
ANNONS

Alla studiedeltagare hade högt blodtryck men ingen hade diagnosticerats med demens, stroke eller diabetes när studien påbörjades 2010.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Mycket skärmtid för spädbarn kan skada hjärnan [Dagens PS]